fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Kansallinen kaupunkipuisto mainittu valtion lisäbudjetissa - hyvä!

Varikonniemen näkymiä on kiitettävästi avarrettu ilman että se vaikuttaa liikaa arvokkaan viheralueen villimpään puoleen. Kuvat: Veli-Matti Virtanen

Oi, sinä ihana Varikonniemi!

Kun valtio kertoi viime tiistaina miljardien eurojen lisäbudjetistaan, se tiedotti myös, että kunnille ohjattaisiin 13 miljoonaa euroa, jolla ne voivat kohentaa virkistys- ja viheralueita, puistoja sekä kansallisia kaupunkipuistoja.

Olisipa mainiota, jos jotain lohkeaisi kaupunkipuistoista ensimmäiselle, Hämeenlinnaan. (Tässä on taas ihan pakko muistuttaa, että Tampere ja Helsinki ovat vasta puuhaamassa omia kaupunkipuistojaan.)

Hämeenlinnan omassa talousarviossa kaupunkipuiston kunnossapitoon osoitettu summa on noussut vuoden 2017 budjetin 140 000 eurosta viime- ja tämänvuotiseen 170 000 euroon.

Kyllähän se näkyy. Esimerkiksi Varikonniemen puoleiselta rannalta on vuosia raivattu “näkymäakseleita” linnan suuntaan, mutta ei se ilmaista ole sekään. Puhumattakaan raskaammista infratöistä, eli rantareitistä, valaistuksesta, penkeistä, paviljongeista, laitureista…

Hämeenlinnan rantareitti ja etenkin Varikonniemi tarjoavat juuri nyt parasta herkkua silmälle.

Juuri nyt, tähän aikaan vuodesta, tuo puistokaupungin vihreä kulta on parhaimmillaan.

Painava vihreys vyöryy päälle kaikkialta, mutta ei tukahduta kulkijaa eikä näkymiä. Vielä kun kaupunki kärrää pois nätisti pinotut risukasat, niin aina paranee.

Kun suunnitelma kaupungin puistojen uusista kesäkahviloista julkaistiin, käytiin jonkin verran keskustelua siitä, miksi se kesti näin kauan. Ympäristöministeriön vahvistamaa kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaakin esitettiin yhdeksi taustasyyksi.

Oli miten oli, niin kyllähän suunnitelmassa alkaa olla päivittämisen paikka.

Varikoniemen kohdalla rantareitillä on valon ja varjon vaihtelu parhaimmillaan.

Toukokuussa 2002 julkaistu monikymmensivuinen käyttösuunnitelmapumaska on nostalgista luettavaa. Ihan kaikki visioitu ei ole toteutunut, mutta niin paljon myös on.

Tämä oli kiva kohta: “Varikonniemi on otettu ulkoilukäyttöön, mutta muinaismuistoalue rajoittaa massatapahtumien järjestämistä.”

Kiitos, historiallisen kaupungin muinaismuistoalue!

Lue myös: Rantareitti ei ole koskaan valmis – Historia ja nykyisyys lyövät ylävitosen keskustan rannoilla (15.9.2018)

 

 

 

Menot