fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Kaupungin ostamat aurinkoenergialla toimivat roskikset saavat nyt virtaa

Aurinkoroskikset ovat nyt kokeilupaikoillaan. Hintaa niille tuli liki kymppitonni.
Toinen kaupungin ostamista aurinkokäyttöisistä roskiksista seisoo kauppakeskus Tavastilan nurkalla. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Kyllä nyt kelpaisi olla aurinkoroskis.

Aurinkoa on piisannut ja ainakin vielä kuluneen viikon puolivälin ennusteiden mukaan sitä piisaa juhannusviikollakin.

Sehän merkitsee virtaa paitsi koronan ja monikuukautisen marraskuun raskauttamille aurinkokäyttöisille ihmisille, myös aurinkokäyttöisille roskiksille.

Hämeenlinnan kaupungin hankkimat ensimmäiset kaksi aurinkoenergialla toimivaa isoa roska-astiaa ovat olleet nyt muutaman viikon paikoillaan, Eteläkadulla kauppakeskus Tavastilan lähellä ja torilla.

Alun perin niitä piti kokeilla Linnanpuistossa ja kävelykatu Reskalla, mutta vilkkaita paikkojahan toki nuokin ovat.

Nähtäväksi jää, kuinka hyvin kulkijat noita pömpeleitä roskiksiksi mieltävät, vaikka niissä pienet symbolikuvat onkin. Toivottavasti kovin moni ei pudota niiden suuhun kirjeitään. (Ai niin, eihän nykyään lähetetä kirjeitä.)

Roskiksillahan kokeillaan tänä vuonna kertyykö niistä jopa säästöä. Nämä avaruusajan roskikset myös pakkaavat aurinkovoimalla sisältöään tiiviiksi köntiksi, minkä pitäisi näkyä tyhjennyskustannuksissa.

Pilottiaurinkoenergiaroskiksia siis. Nyt on futuristista meininkiä.

Roskishankinnan tarkka hintakin on nyt käynyt ilmi: ne maksavat yhteensä 9 400 euroa.

Summaa voi kukin halutessaan suhteuttaa siihen, että kun maaliskuussa kaupunki tilasi puistojen ja ulkoalueiden roska-astioita vuosille 2020–2022, yhteishinta oli noin 90 000 euroa.

Menot