Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Kaupungissa on uusien kahviloiden ja kahvilayrittäjien buumi

Pääkirjaston kahvilaan haetaan uutta yrittäjää vielä muutaman viikon ajan. Kuvat: Veli-Matti Virtanen

Hämeenlinnassa on varsinainen kahvilasesonki. Uusille yrittäjille avautuu tilaisuuksia solkenaan.

Toukokuun lopulla julkistetut kolme uutta puistokahvilaa ovat kohta availemassa. Rempatulle pääkirjastolle haetaan uutta kahvilan pyörittäjää, samoin Kumppanuustalolle ja Loimua-areenalle.

Jotkut ovat jo ehtineet somessa kommentoimaan, ettei kaupungin taloutta ja elinkeinoelämää kuppiloilla nosteta. Varmaan näin, mutta vaikea niitä on elinvoiman esteinäkään pitää.

Henkistä virkeyttä ja maittavampaa arkea kahvilat tuovat joka tapauksessa. Sekään ei ole näinä aikoina ihan vähän.

Hämeenlinnan pääkirjaston lukitun pääoven takaa avautuu kutsuva näkymä. Tarkoitus on, että uusi kahvilayrittäjä aloittaisi yhtä aikaa täysin remontoidun kirjaston kokonaan avaamisen kanssa.

Pääkirjaston kahvila- ja ravintolapalveluista kaupunki on jättänyt tarjouspyynnön, joka on voimassa vielä muutaman viikon.

Eli kesällä jo nähdään, kuka sopimuskumppaniksi valitaan. Pääkirjaston yläkertaanhan pyritään avaamaan ”supistettujen kirjastopalvelujen piste” jo heinäkuun alussa. Ihan silloin ei kirja+kahvi -yhdistelmän nautiskelu onnistu, sillä kahvila-ravintola on määrä avata vasta 1. syyskuuta, samaan aikaan upeaksi ehostetun kirjaston kansa.

Kaupungin hankintayksikkö ennakoi varsin väljällä haarukalla, että kirjaston kahvilapalveluissa voisi tulla vuotuista liikevaihtoa 100 000–200 000 euroa.

Kumppanuustalon kahvilalle uusi pyörittäjä ennen syksyä

Kansalaistoiminnan keskuksessa eli Kumppanuustalossa uusi kahvila aloittaa jo aikaisintaan elokuun alussa, kunhan yrittäjä löytyy. Nyt kahvilaa pitää Hämeen Setlementti ry, joka on päättänyt luopua siitä. Sitä ennen kahvilaa pyöritti Vapaaehtoiskeskus Pysäkki.

Talo tulee syyskuussa toimineeksi jo kuusi vuotta, ja alakerran kahvila on ollut sielläkin tärkeä kävijöiden henkireikä. Järjestäähän noissa entisissä ortodoksikirkon ja pääkirjaston tiloissa tilaisuuksia ja toimintaa vuosittain melkein sata yhdistystä tai yhteisöä.

Puistokahvilat auki seuraavina kesinä jo vapusta

Kolmeen rantapuistoon tulevien uusien kahviloiden paikoilla oli vielä tällä viikolla hiljaista.

Vuokrasopimukset yrittäjien kanssa on nyt allekirjoitettu, mutta aikaa kuluu vielä lupabyrokratiaan. Naapureiden kuulemiseenkin menee pari viikkoa.

Uusiin kahviloihin on tulossa kaikenmoista kivaa. Terveyskeskuksen ja Vaakunan lähelle Mahlianpuiston rantaan tulee myös uusi laituri, jotta esimerkiksi vesiskoottereiden ja sup-lautojen vuokraus onnistuu.

Kunhan alkuun päästään, toimivat puistokahvilat ainakin tätä seuraavat kaksi kesää vapusta syyskuun loppuun. Vuokralainen voi myös anoa toimintakauden jatkamista kuukaudella.

Etenkin jos suvi jatkuu yhtä suloisena kuin tähän asti, voivat uudet kahvilat vilkastuttaa mukavasti myös veneilyä kaupungin ”sisäjärvellä”.

Hämeensaareen kahvilaa virittelevällä Matkailupalvelu Luna Oy:llä on itselläänkin kokemusta Vanajaveden risteilyjen järjestämisestä. Sama firma muuten aloitti tämän vuoden alussa myös Turengin kirjasto-liikuntahallin kahvila-ravintolayrittäjänä.

 

 

 

Päivän lehti

6.7.2020