Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Kaupunki haistelee voiko rutiinihommia teettää robotilla

Kuvituskuvan robotilla (NA-humanoidirobotti) ei ole mitään tekemistä tämän jutun eikä Hämeenlinnan robottihankkeen kanssa. Kuten ei ole Hamk:ssa ihmisten suhtautumista robotteihin tutkineella Vilma Rämölläkään. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeenlinna aikoo osallistua Kunnille robotteja -yhteishankkeeseen, johon haetaan valtioltakin avustusta.

Robotista tulee mieleen joko tylsä, mekaanisia liikesarjoja tekevä tehdastyöläisen apuri tai jokin vekkuli masiina, joka auttaa arjessa ja pääsee uutisten loppukevennykseen.

Nykyisessä tietojärjestelmäpohjaisessa työelämässä ja maailmassa robotti (tai lyhemmin botti), voi olla myös ohjelmisto, joka korvaa ihmisen työsuoritetta. Tshekinkielen sana robota tarkoittaa pakkotyötä, ja tuota pakollista ja välttämätöntä rutiinityötä julkishallinnossakin toki riittää.

Ohjelmistorobotiikkaa hyödyntävä KuRob-hanke on osa kiihtyvää kuntien digitalisaatiota. Jyväskylän vetämään hankkeeseen on lähdössä Hämeenlinnan lisäksi yhdeksän muuta kuntaa, muiden muassa Janakkala ja Riihimäki.

Tavoitteena on muun muassa uudistaa kuntien työkulttuuria, toimintatapoja ja prosesseja. Nähtäväksi jää, mitä tuo käytännössä tarkoittaa, sillä ensiksi pitää tunnistaa robotiikalle soveltuvia hommia eri toimialoilla.

Hinta kaupungille kymppitonnista 35000:een euroon

Strategiajohtaja Markku Rimpelän tekemän viranhaltijapäätöksen mukaan hanke maksaa Hämeenlinnan kaupungille valtion avustuksen suuruudesta riippuen noin 10 000–35 000 euroa.

Arvion mukaan kokonaiskustannus kaupungille on 70 250 euroa. Haettavan valtion avustuksen osuus siitä on 50–85 prosenttia. Hanke kestää tämän vuoden.

Hankkeessa myös ”tutustutetaan ja valmennetaan kuntien esimiehiä ohjelmistorobotiikkaan ja tekoälyn hyödynnettävyyteen omassa työssä” ja ”edistetään tietotyön automatisoitumista”.

Liike-elämässä ei rutiininomaisen tietotyön automatisoituminen ole vierasta. Joulukuussa hämeenlinnalaisen vakuutusyhtiö Pohjantähden toimitusjohtaja Ari Kiiliäinen kertoi Hämeen Sanomille automaation tuovan myös säästöjä, kun korvauspäätöksiä voidaan tehdä joistakin sähköisistä hakemuksista jopa ilman henkilöstön käsittelyä.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic