Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Kävijäennätykset paukkuvat Hämeen linnalla ensi kesänä – Tulossa upea näyttely ja uusittu Vankila

Belgialaisen Nick Ervinckin suuret, futuristiset veistokset ovat vuorenvarma yleisömagneetti.
Hämeen linnaan tulee huhtikuussa tämän näköisiä veijareita näytille.

Ihme on, ellei Hämeen linnassa rikota tänä vuonna viime vuoden ja viime vuosikymmenen yleisöennätystä (111 822 kävijää).

Samalla vankistuu kaupungin maine kiinnostavien taidenäyttelyiden paikkana.

Linnaan saadaan pian ensimmäistä kertaa kansainvälisesti korkeatasoista nykytaidetta. Palkittu belgialainen taiteilija Nick Ervinck (s.1981) tuo linnaan ja sen ympäristöön suuret, värikkäät ja futuristiset veistoksensa sekä 3D-printtinsä.

Kansallismuseon nettisivuilla on jo nähtävillä muitakin teoksia kuin tuo oheisessa kuvassa komeileva töyhtöpää. Sieltä löytyy myös toissa syksynä Hämeen linnassa tehty taiteilijan mukava videohaastattelu (tekijänä hämeenlinnalainen viestintäyrittäjä Tia Yliskylä).

Soturi sopii haarniskojen tykö

Ervinck kertoo videolla vailla mielistelyn häivää jo inspiroituneensa vanhasta tiililinnasta. Hänen veistoksensa ovat lasikuitua ja terästä.

– Näen heti, että yksi veistoksistani, soturi, sopii hyvin tänne, esimerkiksi haarniskojen viereen, hän sanoo.

Näyttely avautuu 17. huhtikuuta ja kestää 29. marraskuuta asti.

Tässä on ilmiselvä yhteismarkkinoinnin paikka kaupungilla, Upeart-yhdistyksellä ja Kansallismuseolla. ”Taidetta linnoissa!”

Kesällähän on auki myös entisessä Kauppakeskus Linnassa ennakkotietojen valossa sangen mielenkiintoinen taidepläjäys.

Vankilamuseokin uudistuu

Suomen kansallismuseo vastaa Hämeen linnan ohella kahdeksan museon ja Olavinlinnan avoinna pidosta, näyttelyistä ja yleisötyöstä eri puolilla Suomea. Kansallismuseon räväkkä meininki arvolinnassa on poikinut Hämeen linnalle ja Hämeenlinnalle pelkkää hyvää.

Kansallismuseo lupaa jatkaa voimakasta uudistumistaan. Presidentti Urho Kekkosen syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 120 vuotta, ja Tamminiemessä juhlistetaan tätä muun muassa – hyvä tavaton! – tanssiteoksella.

Kansallismuseon museoperheen tuorein lisäys, Hämeen linnan vieressä sijaitseva Vankila (eli vankilamuseo) avautuu toukokuussa uudistettuna. Siitä kuulemme varmasti keväämmällä enemmän.

Jo viime keväänähän kerrottiin, että vuodesta 1997 museona toimineen vankilan uusi ylläpitäjä aikoo uudistaa sitä entistä elämyksellisempään suuntaan esimerkiksi digitaalisin keinoin. HäSa

Menot