Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Koronakurjuutta voi paeta Ahveniston ladulle vielä jonkin aikaa

Kaupunki lupaa pitää moottoriradan hiihtobaanan kunnossa vielä muutaman viikon - sitten alkaa moottorikausi.
Ahveniston moottoriradan tykkilumilatu oli torstaina näin komeassa kunnossa. Hiihtäjien koronavälitkin pysyivät kohtuullisina. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Jos koronaviruspandemian aiheuttama ankeus alkaa ahdistaa, voi sitä lievittää hyvässä lylyn lykyssä vielä muutaman viikon ajan Ahveniston mainiolla tykkilumiladulla.

Edellytyksenä tietenkin on, ettei hiihtäjien määrä nouse liiankin suureksi. Tuolloin voisi tulla tilanne, ettei koronaviruksen takia tarpeellisia turvavälejä pystytä enää pitämään, ja kaupunki voisi joutua sulkemaan ladun.

Espoon Oittaan hiihtolatu on päätetty sulkea maanantaina, sen jälkeen kun hiihtäjien määrä nousi useisiin tuhansiin hienon kevätsään myötä. Helsingin Sanomat kertoi asiasta sunnuntai-iltana. Lehden tietojen mukaan myös Helsingin Paloheinän latu oltaisiin sulkemassa.

Tampereen kaupunki puolestaan kertoi maanantai-aamuna 23. maaliskuuta nettisivuillaan, että Kaupin tykkilumilatu joudutaan sulkemaan. Syy oli odotettu: valtioneuvoston ohjeistusta ihmisten riittävästä etäisyydestä toisiinsa on mahdoton valvoa.

– Kaupin tykkilumiladun suosio on viime päivinä näkynyt suuren yleisomäärän myötä tiiviinä hiihtoväleinä ladulla eikä ryhmissä harjoittelultakaan ole vältytty, tiedotteessa sanottiin.

Muistakaa turvaväli!

Vaikka Ahvenistollakin oli lauantaina ja sunnuntaina vilinää aurinkoisen kelin myötä, ei hiihtäjiä ollut kerrallaan ladulla kuin jokunen kymmen.

Tämän viikon torstaina ja perjantaina olosuhteet olivat suorastaan upeat. Iso kiitos siitä kaupungille. Kevätaurinkokin loi uskoa tulevaan.

Nättiä keliä luvattiin ainakin vielä viikon lopulla myös alkavan viikon alkupäiville, kylmiä öitäkin. Jos haluaa oikein priimat olot ja ladut, Ahvenistolle kannattaakin suunnata heti aamusta. Pakkasen kovettamat, tuoreeltaan tehdyt urat saavat ainakin klassisen tyylin hiihtäjän huulet nousemaan yläviistoon.

Esimerkiksi torstaiaamuna parin kilometrin mittaista lenkkiä kiersi kerrallaan kolmisenkymmentä hiihtäjää, kaikenikäistä ja -kuntoista. Turvavälit pysyivät kiitettävästi.

Varikkolenkin nousu on sen verran kipakka, että jos hiihtäjän terveys ei ole reilassa, tulee äkkiä mieliteko kotiin. Koronaturvaa tulee ehkä siitäkin.

Pukuhuoneet on suljettu, avantouimareiden kopeilla sama kohtalo

Moottoriradan pukuhuoneet on jouduttu koronan takia sulkemaan, muiden kaupungin yleisten tilojen tapaan. Saman kohtalon kokivat talviuimareiden käyttämät uintikopitkin.

Latu kuitenkin pidetään käytössä ja kunnossa niin kauan kuin mahdollista.

Moottoroitujen menopelien kausi alkaa radalla 15. huhtikuuta. Hiihtolumet täytyy kuitenkin aurata pois joitakin päiviä aikaisemmin, jotta rata ehtii kuivuakin.

Kaupungin ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi lupasi viime torstaina, että latu ajetaan latukoneella joka aamu, myös viikonloppuisin. Jos aurinko lämmittää päivisin, lumi sohjoontuu jonkin verran, eikä koneella kunnostaminen käy silloin päinsä.

Taannoisilla pakkasilla tykitettyä lunta on vielä niin hyvin jemmassa, että heikompaan kuntoon pääseviä ladun kohtia saadaan korjailtua vielä pitkään.

Lue myös: Lumen säilöntä saattaa alkaa Ahvenistolla – Kulut vuodessa noin 8 000 euroa, pohjatöihin kymmenkertaisesti (15.2.2020)

Juttuun lisätty tieto pääkaupunkiseudun tykkilumiladuista 22.3. kello 18.50.

Juttuun lisätty tieto Tampereen Kaupin ladun sulkemisesta 23.3. kello 17.12.