Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Kukkapeltoihin ei sovi kajota

Siellä täällä kaupungilla on pieniä peltotilkkuja, joissa viljellään auringonkukkaa.

Nyt kukinta on parhaimmillaan. Esimerkiksi Parolantien varressa Pullerilla pelto on herättänyt kaupunkilaisissa kysymyksen, voiko kukkia poimia.

Pienen soittokierroksen jälkeen kävi selville, että kaupunki omistaa useita peltoalueita, jotka ovat jääneet keskelle asutusta. Ne on kuitenkin vuokrattu pois.

Viljelmät eivät siis ole kaupungin, eikä kukkia pidä mennä poimimaan.

Esimerkiksi Helsingissä kaupunki on kylvänyt ja kasvattanut muutamia auringonkukkapeltoja, joilta kaupunkilaiset voivat ilokseen poimia kukkia.

Täkäläinen yksityinen viljelijä tuskin tykkäisi, jos joku kävisi verottamassa hänen auringonkukkasatoaan. 

Tein itse ja säästin

Kaupunginjohtajista on usein ollut tapana teettää perinteinen muotokuvamaalaus. Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila otti kuitenkin taannoin vesivärit käteen ja maalasi itse oman kuvansa. 

– Näinä vaikeina taloudellisina aikoina sitä täytyy tehdä kaikkensa säästöjen hyväksi – ja maalata itse muotokuvansa, Mattila kertoi Aamupostille.

Hämeenlinnassa on kunnanvaltuuston puheenjohtajista otettu edustavat valokuvat Raatihuoneen valtuustosalin seinälle.

Nyt kun tuossa tehtävässä vuorottelevat kokeneet sosiaalisen median konkarit Iisakki Kiemunki (sd.) ja Sari Rautio (kok.). Luontevaa olisi, että mustavalkoisen herrarivistön jatkoksi tulisikin värikäs yhteisselfie. 

Tosin vinkki tulee myöhässä, sillä molempien kuva on jo seinällä.

Karut kesäkaupungit

Paikkoja joista on mahdotonta keksiä oikein mitään myönteistä sanottavaa, on ollut tapana luonnehtia ”ihan kivoiksi kesäkaupungeiksi”. 

Helsingin Sanomien Nyt-liite pisti lukijansa kuitenkin äänestämään Suomen karuinta kesäkaupunkia – paikkaa, jolla ei ole mitään omaa tai mukavaa tarjottavaa edes kauniina kesäpäivänä. 
Kukaan tuskin yllättyi Kouvolan murskavoitosta. 

Kantahämäläisittäin kiinnostavaa on, että Top 6 karuimmat kesäkaupungit -listalla ovat Kouvolan, Pieksämäen, Heinolan ja Kajaanin lisäksi myös pronssisijalle kivunnut Riihimäki ja Forssa, joka tuli koko kisan kakkoseksi.

Hämeenlinnaa sen sijaan ei kukaan edes ehdottanut. 

Vaatimaton hämäläinen on tästä ensin mielissään, ennen kuin epäilys alkaa kalvaa mieltä. Mitä jos ne eivät edes muistaneet koko kaupunkimme olemassaoloa?

 

Uimalapulmia muuallakin

Raumaa tuskin kukaan karuimmaksi kesäkaupungiksi ehdotti.

Siellä kuitenkin ratkotaan yhä samanlaista maauimalapulmaa, joka Hämeenlinnalla oli takavuosina.

50-luvulta peräisin oleva maauimala päätettiin ensin purkaa, mutta kansanliike sai sen pelastetuksi. Myös Raumalla rahat loppuivat ennen kunnostusta.

Siellä uimalan kunnostuksesta ja toiminnasta järjestettiin tarjouskilpailu. Sen voitti, ainoana tarjoajana, Riku Räsänen, sikäläisen matkailualueen Poroholman ja lukuisten muiden viihdeyritysten omistaja.

Rauman kaupunki on luvannut remonttiin miljoonan, mutta muut rahat etsitään yrityksiltä.

Saattaapa olla, että uimalaan tulee sellaisiakin härpäkkeitä, jotka Hämeenlinnassa tuomittiin syvän suuttumuksen vallassa.

Yrittäjä Riku Räsänen aloitti aikoinaan uransa Rauman satamasta, kuten moni muukin suuruus.