fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Lukijat päättivät: Häme on piirun verran Kanta-Hämettä parempi nimi maakunnalle

Maakunnan nimeä on pohdiskeltu parissakin Hämeenlinnan kirjeessä. Viikko sitten pantiin pystyyn Facebook-kysely, mitä mieltä kantahämäläiset ovat asiasta. Aihe näyttää kiinnostavan, sillä muutamassa päivässä tuli yli 400 mielipidettä.

Etukäteen olisi veikannut, että lyhyt ja napakka Häme saa reilusti enemmän kannatusta kuin nykyinen pitkä ja väliviivallinen Kanta-Häme.

Monet ovat kuitenkin kiintyneet tuohon, vain muutamia vuosikymmeniä käytössä olleeseen maakunnan nimeen. Kyselyssä Häme oli vain vähän suositumpi.

Läheskään kaikki eivät perustele näkemystään, mutta perustelujakin on.

Nykyisen Kanta-Hämeen katsotaan olevan kaikkein perinteisintä Hämettä, joten lyhyt ja naseva Häme riittää.

Samasta lähtökohdasta voi tulla vastakkaiseenkin päätelmään: Koska kotimaakuntamme on kaikkien Hämeiden alku, juuri ja kantaemo, sen pitää olla Kanta-Häme.

Digimaailman Hame
Joku on testannut asiaa matkamessuilla ja päätynyt kannattamaan Hämettä.

Muutamat kommentoijat pahoittelevat sitä, että digitaalisessa maailmassa Hämeestä tulee Hame. Ehdotetaankin, että hämäläiset uroot opettelevat skottikiltin käytön.

Yhdessä kommentissa pidetään kiinni Kanta-Hämeestä, mutta ehdotetaan, että Forssa heivattaisiin johonkin toiseen maakuntaan, jotta edes jonkinlainen kunnioitus hämäläisiä kohtaan säilyisi. Tammela ja muut asialliset kunnat saisivat edelleen jäädä.

 

Lue myös: Hämeenlinnan kirje: Häme vai Kanta-Häme? Nyt on korkea aika metelöidä maakunnan nimestä (20.1.2019)

 

Tampere pääkaupungiksi
Yllättävän moni lähtee myös siitä, että Häme on oikea nimi, mutta niin, että maakuntaan kuuluu myös Pirkanmaa, asuuhan siellä pohjoishämäläisiä. Tamperetta esitetään maakunnan pääkaupungiksi.

“Ei Kanta-Häme ole mitenkään huono nimi. Siitä voidaan mainiosti pitää siihen asti, jos Pirkanmaa ja Kanta-Häme joskus yhdistyvät. Silloin maakunnan nimeksi voidaan antaa Häme.” Näin toteaa sähköpostitse palautetta antanut lukija.

Harvempi, vain yksi vastaaja, naittaisi Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen Hämeeksi.

Vitsiniekoilla on vaihtelevia näkemyksiä Kanta-Hämeen tulevaisuudesta, sillä nimeksi ehdotetaan sekä Suur-Hämettä että Tynkä-Hämettä. Etelä-Hämekin saa jonkin verran kannatusta. Maakunnan sijaan kaipaillaan vanhaa kunnon Hämeen lääniä. Kompromissiksi ehdotetaan nimeä Käme.

Etäämmälle menevät ehdotukset Makedonia ja Renko McRenkoface. HäSa

 

 

 

 

Menot