Kanta-Häme

Hämeenlinnan Kirje: Mahdollisimman hankalasti saavutettavaksi rakennettuun linnaan pääsee taas

Linna ja vankilamuseo avataan Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Linna ja vankilamuseo avataan taas. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kuten hyvin tiedetään, alettiin Hämeen linnaa rakentaa 1200-luvun loppupuolella turvallisuuden vuoksi.

Siitä tehtiin mahdollisimman vaikeasti saavutettava, nykyisen esteettömyyden ihanteen vastakohta: piha kivettiin epätasaisesti, portaista tehtiin jyrkkiä, osasta oviaukoista ahtaita ja matalia, sisätiloista sokkeloisia.

Nykyiset isännät ovat tehneet paljonkin esteettömyyden hyväksi. Kävijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää, kun linnalla tapahtumat lisääntyvät ja siellä käy vuosittain yli satatuhatta vierailijaa.

Senaatti-kiinteistöt alkoi loppuvuodesta 2018 suunnitella paloturvallisuuden parantamista. Kyse on järjestelmän päivittämisestä ja tulevaisuuteen varautumisesta.

Tänä kesänä aletaan parantaa päälinnan poistumisreittejä sekä uusia ja lisätä opasteita. Paloilmoitinjärjestelmää laajennetaan.

Työt jatkuvat ensi vuonna. Ei ole ihan yksinkertaista vastata nykyajan vaatimuksiin, kun samalla täytyy säilyttää linnan kulttuurihistoriallisesti arvokas yleisilme.

Opastettu kierros laajenee vallihaudalle

Linna ja vankilamuseo avataan huomenna maanantaina.

Korona-ajan poikkeustilanne otetaan huomioon. Linnalla opastettujen kierrosten osallistujamäärää rajoitetaan, vankilassa niitä ei järjestetä lainkaan. Ryhmäkierroksilla ei ahtauduta tutkimaan kaikkia käytäviä ja sopukoita. Kierros keskittyy entistä enemmän ulos ja laajenee vallihaudalle. Tämähän sopii, sillä Hämeen linnan vallihauta on Suomen linnoissa ainutlaatuinen, vieläpä laajalti viime vuosina kunnostettu.

Molemmissa kivitaloissa saa liikkua omatoimisestikin. Kohteisiin on tulossa kiertosuuntaa ilmaisevat opastaulut, joilla pyritään välttämään väen turhia kohtaamisia.

Linna on auki kesällä joka päivä, mutta suuria yleisötapahtumia ei ainakaan kesä-heinäkuussa järjestetä.

 

 

Päivän lehti

10.7.2020