fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan Kirje: Olutravintolan tiskillä on poltettu kynttilää vuosikausia, ja se näkyy

Kun samalla paikalla polttaa kynttilöitä muulloinkin kuin jouluna, on jälki tällaista. Olutravintola Birgerin asiakkaita ilahduttavalla valumataideteoksella on kokoa ja näköä. Kuva: Sara Aaltio

Palaessaan valuttavan kynttilän katselu on ajanvietteenä verrattavissa maalin kuivumisen tai ruohon kasvamisen seuraamiseen.

Jo palaneista, polttoainettaan valuttaneista kynttilöistä sen sijaan voi syntyä varsinainen taideluoma, nähtävyys ja some-hitti.

Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla vuodesta 1995 toimineen Oluthuone Birgerin tiskillä komeilee suoranainen kassamagneetti. Jykevällä “laavavuorella” ei ole ikää ihan yhtä paljon kuin ravintolalla, mutta kunnioitettavat seitsemän vuotta kuitenkin.

Mötikkää ei alettu kasvattaa kovin suunnitelmallisesti. Asiakkaiden tuntema Perttu eli Peppe on kuitenkin kynttiläajatuksen isä.

Valumavaipan alla piilee lasinen sydän

Parafiinipatsaalla on yllättäen lasinen sydän: sille antaa muotoa muutama iso siideripullo, jotka ovat valumavaipan alla.

Henkilökunta ei ole varsinaisesti valikoinut poltettavaksi kynttilöitä niiden materiaalin ja valutusherkkyyden mukaan. Nykyään yleisimmin kynttilöissä käytettävä parafiini kuitenkin mainitaan ehkä hiukan herkemmin heruttavaksi kuin puhdas steariini.

Monissa kynttilöissä käytetään noiden kahden pääraaka-aineen sekoitusta. Myös ekologisempana pidettyä soijaakin on kynttelinvalmistuksessa alettu käyttää.

Birgerin tiskillä seisovan pimeiden iltojen muistomerkin massaa ovat vuosien mittaan kartuttaneet tuhannet kynttilät. Yrittäjä Mika Partanen lupaa, että vuori saa varttua vastakin – niin kauan kuin pöytä kestää.

Menot