Kanta-Häme

Hämeenlinnan Kirje: Päivystykseen uusi ohjeistus

Uudet ohjeet päivysykseen hakeutumisesta on tarkoitus ottaa käyttöön näillä näkymin alkusyksystä. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapuun hakeutumisesta laaditaan uusia ohjeita. Ne on tarkoitus ottaa käyttöön näillä näkymin alkusyksystä, kunhan viralliset päätökset saadaan sairaanhoitopiirissä tehtyä.

Ongelma – meidän kaikkien yhteinen ongelma – on aina vaan se, että päivystykseen hakeutuu niin täällä kuin muuallakin myös niitä, joiden vaivat eivät akuuttia hoitoa välttämättä vaadi. Siitähän seuraa jonoja, hoitoon pääsyn hidastumista ja pahaa mieltä.

 

Päivystysklinikan osaston ylilääkäri Veli-Pekka Rautava sanoi sen ytimekkäästi toukokuun lopulla Aamupostissa: ”Päivystyksessä ei saisi olla ruuhkia.” Lievä infektio, nilkan nyrjähdys tai lievät selkäkivut eivät kuuluisi päivystykseen illalla, Rautava muistutti.

Kesällä hankaluuksia päivystyksessä lisää sekin, että yleislääkäripäivystäjistä on pulaa. Jos jonot kasvavat pitkiksi, voidaan joutua hälyttämään apuun varapäivystäjä.

Suunnitteilla olevista info-näytöistä, ruuhkamittareista ja päivystysapunumerosta on varmasti apua. Tärkein muistettava asia on silti vastakin: hätätilanteessa soita numeroon 112.

Päivän lehti

28.1.2020