Kanta-Häme

Hämeenlinnan Kirje: Piste yhdelle SCC-haaralle

Markku Ritaluoma on osallistunut SCC-oikeudenkäynteihin videon välityksellä. Taustalla käräjätuomari Inkeri Kuuskoski ja käräjänotaari Nea Hiltula. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen
Markku Ritaluoma on osallistunut SCC-oikeudenkäynteihin videon välityksellä. Taustalla käräjätuomari Inkeri Kuuskoski ja käräjänotaari Nea Hiltula. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Chiluba-jupakka on saanut pisteen tuomioistuimissa. Sunny Car Centerin SCC:n entinen yrittäjä Markku Ritaluoma ei saanut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Chiluba-jupakka käynnistyi, kun Ritaluoma nimesi Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa Sambian entisen presidentin Frederick Chiluban lesken autokaupan keskuksen mahdolliseksi rahoittajaksi. Kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala (ps.) vuoti tiedon julkisuuteen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Ilkkalan virkasalaisuuden rikkomisesta 240 euron sakkoon. Ritaluoman mielestä Ilkkala olisi pitänyt tuomita myös hänen kunniansa loukkaamisesta. Hän vaati myös vahingonkorvauksia SCC:n konkurssista. Ritaluoma valitti käräjien päätöksestä hovioikeuteen.

Hovioikeus päätti, ettei sillä ole aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta. Tuomioistuin ei ottanut valitusta käsittelyynsä, eikä korkeimmalta oikeudeltakaan valituslupaa herunut.

Halpa kierros

Yrittänyttä ei laiteta. Ritaluoma haki korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Korkein oikeus päätti yksiselitteisesti, että valituslupaa ei myönnetä. Valtion varoista se maksoi Ritaluoman asianajajalle 220 euroa ja arvonlisäverot valitusluvan hakemisesta. Siis suunnilleen saman verran kuin Ilkkala sai sakkoa.

Chiluba-kierroksen viimeinen vaihe oli halpa. Rahoituksen hakeminen kuvitellulta Chiluban leskeltä sen sijaan maksoi noin puoli miljoonaa euroa. Regina Chilubaa ja rahoitusta ei nähty.

 

Päivän lehti

28.1.2020