Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Pyörille uusia pilttuita rautatieasemalle ja torin reunalle

Pyöräilijöiden oloja pikku hiljaa parantava Hämeenlinnan kaupunki ei tehnyt rautatieasemalle mitään heppoista pyörätelinettä, vaan rakensi fillareille myös katoksen. Kuva: Sara Aaltio

Pyöräilykaupungiksi pyrkivä Hämeenlinna jatkaa määrätietoisia parannuksia, pieni askel tai pitäisikö sanoa polkaisu kerrallaan.

Rautatieasemalle, aseman eteläpäädystä Viipurintielle päin, on jo asennettu uusia niin sanottuja runkolukittavia pyörätelineitä.

Tuo tarkoittaa, että fillarin saa telineeseen rungosta kiinni lukolla niin, että vorolla pitää olla todella pitkät ja vahvat kynnet, jos aikoo saada Hiacen tavaratilaan täytettä. Pyörän mukana lähtee tuhdisti terästä, betonia ja maata.

Uudet telineet ovat kevytrakenteisen katon alla, mikä lisää mukavuutta. Tilaa telineissä on noin viidellekymmenelle pyörälle.

Seuraavaksi runkolukittavia telineitä asennetaan Sibeliuksenkadun reunaan torin alalaitaan. Siellä asennustyö alkaa ensi viikolla ja kestää noin kuukauden.

Tuosta kestostakin sen voi päätellä: ähäkutti, pyörärosmot!

Jos kärsitte ylenmääräisestä luppoajasta, niin kirjoittakaapas joskus Googleen hakusanat ”runkolukittava pyöräteline”. Uskomaton on ihan suomalaistenkin telineiden valmistajien määrä.

Niin vastenmielinen ilmiö kuin pyörien varastelu onkin, näkyy se kuitenkin synnyttäneen suorastaan teollisuudenhaaran.

Pyöräilyn edistämisohjelma tarvitsee jatkoa

Laadukkaiden ja tihulaisturvallisten pyörätelineiden asennus on osa kaupungin pyöräilyn edistämisohjelmaa. Sillä onkin ihan kohta päivityksen ja jatkon paikka, sillä nykyinen kuusivuotinen ohjelma ulottuu enää ensi vuoteen.

Jatkopainetta tulee siitäkin, jos – kuten nyt näyttää – toriparkista ei tule mitään. Sen varaanhan suunniteltiin paljon myös kevyenliikenteen olojen kehittämistä.

Toivottavasti kukaan ei enää nurise, että pyöräilyn edistäminen on pelkkää puuhastelua.

Vankka lähtökohta ja perusfakta kehitystoimille on, että kantakaupungin asukkaista noin yhdeksän kymmenestä asuu 20 minuutin etäisyydellä torilta, jos oletetaan, että hän voisi pyöräillä maltillista 15 kilometrin tuntivauhtia.

Lue myös: Asemanrannan pysäköintitaloon tulee myös pyöräparkki (8.12.2019)

Mainos