fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Reskalla voi ihastella ikkunoista upeita vanhoja taloja

Reskan komistuksena on myös hieno uusvanha talo. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Talven mittaan on kävelykatu Reskan tallaajaa ilahduttanut keskelle kaupunkinäkymää noussut uusi puutalo. Tai siis uusvanha talo. Ja onpa vieressä pienemmässä akkunassa toinenkin.

Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen tiloista (Raatihuoneenkatu 20) on kyse. Isossa kuvassa olevan puutalon kulmassa lukee nostalgisesti “Työväen ruokala ja kahvila”. Toinen, kivitalo, on entinen Työväen Säästöpankki.

Kuvat toteuttanut mainostoimistoyrittäjä Ville Myllymäki sai toimeksiannon yhdistykseltä. Toinen kuva löytyi työstettäväksi Hämeenlinnan kaupunkimuseon kokoelmista, toinen yhdistykseltä.

Noita muuten saa kutsua ikkunateippauksiksi, vaikka termillä vähän huono kaiku voikin olla. Onneksi pahimmasta ikkunoiden umpeen teippailusta on päästy aika hyvin eroon.

Nämäkin ikkunat on toteutettu niin, että valo pääsee läpi ja kuvat näkyvät yhtä lailla sisään kuin uloskin. Samalla ne blurraavat eli himmentävät sopivasti, jotta sisällä tapahtuva toiminta ei ole ulkopuolisten pällisteltävissä.

HTY:n ikkunoiden toisessa kuvassa komeilee entinen Työväen Säästöpankki. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Se on muuten mielenkiintoista, että toisin kuin maallikko voisi luulla, tuollaisen monen neliömetrin kokoisen kuvan tekeminen on teknisesti varmempaa vanhasta valokuvasta kuin uudesta, mahdollisesti heikolla resoluutiolla otetusta digikuvasta.

Totisesti tuollaista jälkeä mieluummin katselee kuin jotain hutaisemalla tehtyä pikselimössöä.

Jos ken haluaa näyteikkunakierrokselle mennä, niin kannattaa poiketa myös Hämeenlinnan Asunnot Oy:n tilojen luona, Raatihuoneenkatu 7:ssa. Sen porttikongissa on myös oivallisesti toteutettuja historiallisia Hämeenlinna-kuvia.

Ai niin, hauholaiset hoi! Tarkkailkaa kirkonkylänne keskustaa. Sinnekin on kohtapuoliin tulossa tällaista aikaan sopivaa ajattomuutta. HäSa

Menot