fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Synttärilista on nykyään laiton

Ennen vanhaan kunnista ja muista yhteisöistä sai aina vuodenvaihteessa listan, ketkä työntekijät ja luottamushenkilöt täyttävät tulevana vuonna pyöreitä vuosia.

Synttärisankareille soitettiin hyvissä ajoin ja kysyttiin olisiko mahdollista tehdä syntymäpäivähaastattelu. Väkisin ei ketään haastateltu, eikä tietoa syntymäpäivästä muutenkaan ilman lupaa julkistettu.

Lammilla oli aikoinaan jopa poliisi, joka koosti vuodenvaihteessa listan mielenkiintoisina pitämistään paikallisista synttärisankareista. Sitten hän kahvitteli paikallisen median kanssa, joka sai listan ja jonkin verran kiintoisaa taustatietoa haltuunsa.

Koskaan ei selvinnyt, mistä syntymäpäivätiedot olivat peräisin, varmaan jostain valtakunnallisesta rekisteristä.

Nykyään kaikki on toisin. Henkilörekisterilaki kuulemma kieltää tällaisten listojen kokoamisen tai ainakin luovuttamisen eteenpäin.

Joitakin vuosia tietoja sentään sai esimerkiksi kunnista enemmän tai vähemmän tiskin alta. Nyt siihenkin on tullut melkein kokonaan stoppi.

Ilmianna itsesi

Lukijat ja varmaan synttärisankaritkin hämmästelevät, miksi joku haastatellaan merkkipäivänään ja joku taas ei. Usein kyse on siitä, ettei tieto ole kulkenut.

Ihmiset ovat hyvin ujoja kertomaan itse, että merkkipäivä on tulossa ja sanomistakin olisi.

Syntymäpäivätietoja kootaan nykyään sieltä täältä sattumanvaraisesti.

Tämähän on tietysti pitkä aasinsilta sille, että ainakin pari viime aikoina synttäreitään viettänyttä kaupunginvaltuutettua on jäänyt haastattelematta. Voisi kuvitella, että Jutta Äijälällä (kok.) ja Pekka Kääriäisellä (kok.) olisi jotain ollut sanottavaakin.

Onneksi sentään kaupunginvaltuusto sai julkisesti muistaa heitä, ettei synttärilahjan (Iittalan paketissa) antaminenkin ole salaisuus.

Lammilaista meininkiä

Kun tässä nyt tuli Lammi esille, ei voi olla mainitsematta Marjatta Rahkion (kesk.) puheenvuoroa tämän viikon valtuustossa.

Hänkin muisteli itsenäisen Lammin aikoja. Kunnanhallituksesta saattoi vuotaa tietoja jopa tarjouskilpailuista. 

Vuotajat kuitenkin selvisivät pelkillä sisäisillä haukuilla eli eivät joutuneet edes julkiseen häpeään.

Lammin tapaus ei varmasti ollut ainoa laatuaan. Pienissä kunnissa vastaavaa avoimuutta oli lähes järjestään. 

Medialle se tietysti sopii, mutta päätöksenteko kärsii, jos ei voi luottaa, että sääntöjä noudetaan. Hämeenlinna on siitä esimerkki.

Tällä viikolla on tehty mm. tutkintapyyntö koko kaupungin johdosta, jota epäillään puolueellisuudesta. 

Tekijä Simo Leivo huomauttaa, että tutkintapyynnössä alunperin ollut väärä valtuuston kokouspäivä on kyllä poliisille korjattu.

Järjenvastaista

Hienoa, että junamatkustaja Matti Palosuo keräsi 3 000 nimeä vastustamaan junavuorojen rukkaamista Hämeenlinnassa. Vielä hienompaa, että hän kävi luovuttamassa adressin liikenneministeri Anne Bernerille (kesk.). Sillä pitää olla vaikutusta.

On täysin järjenvastaista, että junat liikennöivät ohi, mutteivät pysähdy Suomen 4. vilkkaimmalla asemalla.

Hämeenlinnassa on ollut hyvää se, että joka tunti on mennyt klo xx.49 juna etelään ja klo xx.11 pohjoiseen. Jos on myöhästynyt yhdestä, ei ole tarvinnut odottaa kuin maksimissaan tunti.

Bussiyhtiöt ovat heränneet reagoimaan, mutta matka kestää silti pitempään, koska loppupäässä on vastassa Mannerheimintien punainen aalto.

VR:lle tiedoksi, että Helsinki-Hämeenlinna -välillä liikutaan työasioissa muulloinkin kuin aamulla ja illalla, koska ei ole enää tyypillisiä työaikoja.

Vaadimme junavuoromme takaisin!

Menot