Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Tuulosen pulkkamäki kutsuu juhannuksen alla

Onko helteitä ollut jo tarpeeksi? Tekeekö mieli lasketella liukurilla lumessa? Se on ehkä mahdollista tänään torstaina aamupäivällä kauppakeskus Tuulosen rinteessä.

Kauppakeskuksen puuhamies Vesa Kaloinen on vihdoin toteuttanut pitkäaikaisen suunnitelmansa.

– Olen miettinyt, saisiko tänne juhannukseksi jostain lunta, jotta mäenlasku olisi mahdollista. Nyt se näyttää toteutuvan.

Ihan satavarmasti Kaloinen ei vielä keskiviikkona luvannut, kuinka pitkään mäkeen lumi riittää.

– Sitä kuitenkin on tallessa. Torstaiaamuna katsotaan, kuinka paljon.

Siilossa eristettynä

Lunta talletettiin maaliskuussa Maanrakennus Kari Jallin vanhaan betonisiiloon Tuuloksessa. Se kerättiin läheisiltä pelloilta.

– Tykkilumi olisi ehkä säilynyt paremmin, mutta esimerkiksi Sappeesta ostaminen olisi tullut kalliiksi, Kaloinen kertoo.

Siiloon varastoitiin kaikkiaan 70 kuutiota lunta, joka eristettiin styroksilla.

– Eivät kyllä säät suosineet tänä keväänä lumen varastointia!

Kaloinen ja kumppanit kävivät muutama päivä sitten tarkistamassa, onko mitään jäljellä.

– Siellä on sellaiset 20 kuutiota jäljellä. Se ei ole painunut jääköntiksi niin kuin jotkut pelottelivat. Kyllä se ihan lunta on, Kaloinen vakuuttaa.

Tänään Tuulosessa leikkikentän ja muistimerkin välisessä rinteessä siis todennäköisesti on pulkkamäki.

Tällaista hulluutta Hämeenlinnaan tarvitaan lisää!

Asemanseudut uusiksi

Miksi rautatien pitäisi olla vain kaupungin keskeistä aluetta viiltävä väylä? Miksi rautatieaseman pitäisi palvella vain matkustajia? Miksi asemanseutua pitäisi kehittää (tai jättää silleen) vain liikenteen näkökulmasta?

Isoihin kysymyksiin on viime vuosina yhä useammassa kaupungissa alettu vastata: miksipä tosiaan pitäisi.

Valtavia rakennushankkeita ratojen päälle on vireillä etenkin isoissa kaupungeissa kuten Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Hämeenlinna taasen on julkituonut halunsa ostaa puolityhjä asemarakennus ja ympätä asemanseutu tiiviisti Asemanrannan asuinalueeseen.

Keskiviikkona julkaisi Liikennevirasto periaatteensa, joiden mukaan se toimii, kun asemanseutuja maassamme kehitetään. Raportin henki ei sodi Hämeenlinnan pyrkimyksiä vastaan:

– Liikenneviraston toiminnan tavoitteena on toimiva ja hyvä asemanseutu. Asemanseutu muodostaa keskeisen alueen kaupunkirakenteessa ja on houkutteleva ihmisten ja palveluiden kohtaamispaikka.

Virasto myös linjaa, että jos se luopuu kiinteistövarallisuudestaan, ensisijainen on ”valtion sisäinen hallinnansiirto omaisuuden kehittämiseksi”, mutta toisena tulee kysymykseen suora kauppa kunnalle tai muulle osapuolelle.

Liikenneviraston monikymmensivuisesta raportista kaupungin neuvottelijat saanevat hyvää selkänojaa tuleviin vääntöihin.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic