Kanta-Häme

Hämeenlinnan Kirje: Vanha hautausmaa on melkein valaistu

Lyhtymalliset led-lamput valaisevat jatkossa Vanhan hautausmaan puistoa. Kuva: Pekka Rautiainen
Lyhtymalliset led-lamput valaisevat jatkossa Vanhan hautausmaan puistoa. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaurialan kupeessa sijaitsevan Vanhan hautausmaan puiston ehostaminen alkaa olla loppusilausta vaille valmis.

Puistoonhan on tulossa kolmenlaista valaistusta: perinteisiä katulamppuja, puita ja hautamuistomerkkejä korostavia valonheittimiä, sekä puiston läpi kulkeville pääväylille sijoitettavia lyhtymallisia valaisimia. Pääreitit valaistaan voimakkaammin, mutta puiston läpi kulkevat pienemmät reitit saavat hieman hämyisemmän ja tunnelmallisemman valaistuksen.

Työn toivottiin valmistuvan jo kuluneella viikolla, mutta projekti venyy tovin tiettyjen valaisimien toimitusvaikeuksien vuoksi. Myös suunnitelmissa oli käynyt pieni kömmähdys.

Osalle valaisimista oli tilattu liian lyhyitä, kolmemetrisiä valotolppia. Siitä kun noin puoli metriä uppoaa maan alle, jäisivät valaisimet turhan matalalle ja ilkivallalle alttiiksi. Tämän vuoksi osa valopylväistä vaihdetaan pidempiin.

Puistomestari Jouko Keskimaa vakuutti aiemmin tällä viikolla, että vuonna 1777 perustetun hautausmaan valaistus on varmasti päivitetty 2010-luvulle siihen mennessä, kun syksy saa ja illat pidentyvät ja pimenevät.

Vanhan tyylinen lyhty istuu kyllä kivasti Vanhan hautausmaan miljööseen. Melkein jo toivoo, että tulisi syksy ja pimeys.

Valoa myös Lohrmannin makasiinille

Myös taidemuseon Lohrmannin makasiini saa uudet kohdevalot.

Kuten Vanhalla hautausmaallakin, myös Lohrmannin makasiinin valaistusta valitessa kiinnitetään huomiota energiatehokkuuteen. Käytännössä se tarkoittaa, että kaikki uudet valot ovat ledejä.

Lohrmannin valaistus maksaa noin 58 000 euroa, joka rahoitetaan perusparannushankkeisiin varatusta määrärahasta.

Päivän lehti

18.1.2020