fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan kirje: Voit kohta nähdä Rantareitin mahtipoppelit aivan uudessa valossa

Rantareitin maiseman lukuisiin kiintopisteisiin on tilattu nykyaikaiset valaisimet (ei vielä kuvassa). Varikonniemen poppelijättiläisetkin saavat uutta ilmettä pimeinä vuorokaudenaikoina. Kuva: Sara Aaltio

Rantareitin kulkijoita jylhästi tervehtivät tsaarinpoppelit saanevat jo ensi vuoden syksyksi uuden valaistuksen.

Juuri nyt tuntuu, että Suomessa pimeys on vallitsevin vuodenaika. Siksikin on erinomaista, että jättipoppelit pääsevät paremmin esiin, muulloinkin kuin kesäauringossa.

Varikonniemen tsaarinpoppelit ovat Suomen korkeimmat. Pisin yltää viimeisimmän mittauksen mukaan 35,2 metriin. Paksuutta rungossa on rinnankorkeudella kunnioitetusta herättävästi 568 senttimetriä.

Puujättiläisten juurelle asennettiin vuosia sitten tehokkaat valaisimet, mutta puut ovat jo kauan joutuneet seisomaan valoa vailla. Alussa valoja rikottiinkin, mutta viimeistään nyt valaistustekniikka on auttamattomasti vanhentunutta.

Kaupunki on tilannut erikoisvalaisimia 38 300 eurolla. Niillä saadaan uutta valoa noin kolmasosaan rantareitin valaistuista kohteista.

Nykyaikaista valoa muuallekin kuin vanhoille puille

Kaidevalaisimia uusitaan silloilla, maisematasanteilla ja Sairion kohdan vanhalla tukinuittokourulla. Myös rannan huvimaja valaistaan uudestaan.

Huippusuositulle rantareitille luotiin jo 2000-luvun alussa reittivalaistuksen lisäksi erikoisvalaistuskohteita. Niitä rakenneltiin pikkuhiljaa useana vuonna.

Kohdevalojen uusimiseenkin menee pari kolme vuotta ainakin, sillä rahoituksen rajallisuus ei salli kerralla valmiiksi tekemistä.

Vielä ei ole varmaa, pystytäänkö vielä tänä talvena asentamaaan mitään, mutta seuraavalle pimeysjaksolle uutta tulee varmasti.

Myös varsinaista reittivalaistusta päivitetään. Rautasillalta Aulangolle päin on vielä himmeitä vanhoja valaisimia, jotka korvataan jossain vaiheessa uusilla, ledikelpoisilla.

Rautasiltaan asti ledit pimeyttä jo valaisevatkin.

Lue myös: Kanta-Hämeen korkein puu kohoaa yli 40 metrin korkeuteen – Puujättiläisten mittaaminen vaatii taitoa ja tarkkuutta (7.7.2019)

Lue myös: Rantareitti ei ole koskaan valmis – Historia ja nykyisyys lyövät ylävitosen keskustan rannoilla (15.9.2018)

 

 

 

 

Menot