Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan Kirje: Yksinäisten perintöjä nuorille

Viimeksi kaupungin byrokratiassa on päätetty käyttää perintövaroja ensi kesänä lasten taidefestivaali Hippaloiden työpajojen laajentamiseen. Arkistokuva: Eloi Bonjoch

Yksinäisyys ei ole mukava ilmiö, mutta se voi poikia myös yhteisöllistä hyvää. Kun väestö vanhenee eikä Hämeenlinnassakaan ole yksin asuvien määrä laskussa, voi olettaa, että perijättä kuolevien omaisuutta on vastaisuudessakin käytettävissä – kaupunkilaisten parhaaksi.

Kaupungille toki testamentataankin varoja, mutta valtaosa sen saamista perintövaroista on kiertänyt Valtiokonttorin kautta. Jos kansalainen kuolee ilman perillisiä eikä hän ole tehnyt testamenttia, perii hänen omaisuutensa valtio. Kunnat sitten anovat noita varoja käyttöönsä.

Viimeksi kaupungin byrokratiassa on päätetty käyttää perintövaroja ensi kesänä lasten taidefestivaali Hippaloiden työpajojen laajentamiseen (12 500 euroa) ja Kaurialan koulun joustavaan perusopetukseen (2 200 euroa), jolla muun muassa ehkäistään syrjäytymistä ja opetetaan sosiaalisia taitoja.

Varmasti tarpeeseen ovat takavuosina tulleet myös ne perintövarat, joilla on maksettu vanhuksille liukuesteitä ja esteettömiä asuntoja. On silti erityisen ihana ja lohdullinen ajatus, että tällä tavoin pystytään tukemaan uusia sukupolvia.

Minipiloteista paljon iloa

Toinen vallan mainio esimerkki siitä, kuinka kaupungin on mahdollista tehdä hyvää, on Hämeenlinnassa kymmenkunta vuotta käytössä ollut minipilotti-systeemi.

Siinä eivät rahasummat liiku perintöjen tapaan tuhansissa euroissa vaan muutamissa satasissa. Silti minipiloteilla pystytään varmasti synnyttämään hyvää mieltä.

Minipilotit eivät ole hämeenlinnalainen keksintö, mutta kiitosta on kaupungille annettava siitä, etteivät minipilotit jääneet vain pilotiksi, kokeiluksi. Idea lentää edelleen.

Hienosti sanottuna minipilotit ovat yksi tapa lähentää kuntalaisia ja kuntaa sekä aktivoida asukkaita. Yksinkertaisesti kyse on elämänmakuisista tapahtumista.

Hiljattain myönteisen rahapäätöksen ovat saaneet kaupunginosajuhla Sairion Karnevaalit ja Iittalan kylätalon Naistenilta. Jotenkinhan ne bajamajat, jätehuolto ja esiintymispalkkiot on maksettava.