Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa lähiopetuksessa alle 200 oppilasta keskiviikkona - Kriittisillä aloilla työskentelee satojatuhansia

Kriittiseksi tärkeillä aloilla työskentelevien suomalaisten kokonaismäärästä on vain summittainen arvio.
Koulujen pihat ovat tyhjentyneet koronaviruksen levimistä hidastamaan pyrkivien toimenpiteiden vuoksi. Arkistokuva.

Hämeenlinnan kaikissa kouluissa on keskiviikkona ollut lähiopetuksessa yhteensä 186 oppilasta. Tämä on alle kolme prosenttia oppilasmäärästä.

Valtioneuvoston määräys koulujen sulkemisesta ja etäopetukseen siirtymisestä keskiviikosta lähtien koski kaikki luokka-asteita neljänneltä luokalta ylöspäin.

1.–3. -luokkalaisten osalta lähiopetusta järjestetään kuitenkin lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Myös erityistä tukea tarvitsevilla lapsilla on oikeus lähiopetukseen.

Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä kertoi keskiviikkona, että lähiopetusta tulevina viikkoina tarvitsevien oppilaiden määrä tarkentuu keskiviikon aikana.

 

Kunnissa on tiettävästi ollut erilaisia tulkintoja siitä, keiden lapsilla on oikeus päästä lähiopetukseen.

– Meidän toiveemme on, että määriteltyä kriittisten alojen listaa noudatetaan samalla tavalla kaikissa kunnissa. Tämä on tärkeää perheiden ja lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta, opetusministeri Li Andersson sanoi hallituksen hieman ennen kello 13 päättyneessä tiedotustilaisuudessa

Anderssonin mukaan kriittisillä aloilla työskentelee satojatuhansia suomalaisia.

– Tarkkaa määrää on mahdoton arvioida.

Varhaiskasvatus toimii normaalisti, mutta Andersson suositteli vahvasti hallituksen puolenpäivän jälkeen alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että kaikki lapset pidetään kotihoidossa, jos se suinkin on mahdollista. Keskiviikkona Hämeenlinnassa päiväkotilapsista hoitopaikoissa oli noin viidennes. Kaupunki suunnittelee toimintojen keskittämistä.

 

Koulutuksen järjestäjillä ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua niille lapsille, jotka opiskelevat kotona. Lähiopetusta saaville lapsille kouluruokailu järjestetään.

Kunnat voivat kuitenkin harkintansa mukaan järjestää kouluruokailun muillekin lapsille. Tämä ei ole kuitenkaan suositeltavaa, sillä se koronaviruksen leviämisriskiä.

– Kaikkien rajoittamistoimenpiteiden tarkoitus on vähentää lähikontakteja, Andersson sanoo.

Hieman ristiriitaisesti Andersson kuitenkin totesi, että kouluruokailun järjestäminen voi olla joissakin tapauksissa tarpeellista.

– Monissa kunnissa on kartoitettu etäopetuksessa olevien perheiden tarpeita, joille kouluruoka ja lämmin ateria päivän aikana on ollut hyvin tärkeä. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic