Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan koulusopassa on vielä sumeita sattumia – Selvitimme mitä kouluja rakennetaan ensin

Ensi vuonna saatetaan rakentaa yhtä aikaa neljääkin koulua.
Lyseon arvokkaan päärakennuksen peruskorjaus alkanee vasta noin neljän vuoden päästä. Museovirasto vahtii muun muassa sitä, mitkä ikkunat entisöidään ja mitkä voidaan uusia. Kuva: Rikka Mäntyneva, arkisto

Isoja kysymyksiä on vielä auki, kun ratkotaan Hämeenlinnan lähivuosien pakollisia kouluinvestointeja. Kaupungin talousongelmista huolimatta voi ensi vuonna olla jossain vaiheessa käynnissä yhtä aikaa neljän koulun rakennustyöt.

Ruununmyllyn vanhan kivikoulun korvaavaa uudisrakennusta tehdään jo, 2,75 miljoonan euron kustannusarviolla.

Urakkalaskenta on menossa lyseon yläkoulun uusista, Verkatehtaan Arx-taloon ja opistotaloon tulevista tiloista. Hankkeen kustannusarvio on kuusi miljoonaa euroa.

Vuoreentaakse halutaan pikavauhtia uusi koulu ja uusi Kaurialan yläkoulu ajaa jo ensi vuonna ohi Hämeenlinnan yhteiskoulun (Hyk) hankkeesta.

Kolme isointa hanketta – Hyk, Kauriala ja Lyseon kortteli – ovat alustavien kustannusarvioiden mukaan kaikki noin 15 miljoonan euron hintaisia. Kaupunginhallituksen osaltaan hyväksymä kaupungin ensi vuoden talousarvio patistaa näitä kolmea pikaisesti käyntiin.

Kaikkien samanaikaiseen toteutukseen eivät kuitenkaan riitä kaupungin rahat eivätkä suunnittelun resurssit.

Kaurialan uusi yläkoulu kiilaa valituksiin jämähtäneen Hykin ohi

Budjettiteksti linjaa, että jos Hykin hanketta ei päästä aloittamaan vielä ensi vuonnakaan, aikaistetaan Kaurialan koulun rakentamista.

Hykin kaavasta on tehty hallinto-oikeuteen valitus. Kaurialan koulu on nyt investointilistalla vasta vuodella 2021.

– Kyllä Kauriala nousee väistämättä toteutuslistalla ohi Hykin, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Jos hallinto-oikeus kumoaa valituksen, vievät vanhan koulun peruskorjauksen valmistelu ja uusi täydellinen kuntotutkimus ainakin vuoden ennen kuin hanke voidaan kilpailuttaa.

– Jos valitusta ei kumota, uskon, että prosessi jatkuisi korkeimmassa hallinto-oikeudessa, Isosuo sanoo.

Kaurialan yläkoulun tontilla työt pääsevät nopeasti käyntiin

Rahoituskuviossa järjestyksen vaihtuminen ei ole ongelma, sillä niin Hykin kuin Kaurialan rakentamisen ensimmäiselle vuodelle on kaavailtu kahta miljoonaa euroa.

Aiemmin on arvioitu, että Hykin peruskorjaus ja uuden rakentaminen tulisivat maksamaan suurin piirtein saman verran.

Vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä vahvistaa, että Kaurialan prosessin täytyy lähteä liikkeelle heti vuoden vaihteen jälkeen.

Kaurialan koululla on valmiina tyhjä tontti eikä uutta asemakaavaakaan tarvita.

Rakentamista nopeutta sekin, että rakentaminen toteutetaan niin sanottuna KVR-urakkana, eli kaupungin ei tarvitse itse teettää arkkitehtisuunnitelmia.

”Museokohdetta” ei voi korjata yhtä aikaa uudisrakentamisen kanssa

Lyseon korttelissa vanhan päärakennuksen peruskorjaus ei onnistu yhtä aikaa uuden lisäosan rakentamisen kanssa.

– On käytännön mahdottomuus, että saataisiin tarjouksia kohteesta, jossa on samassa nipussa ”museokohde” ja uudisrakentaminen, Isosuo sanoo.

Lyseon yläkoululaisten on tarkoitus päästä Verkatehtaan uusittuihin tiloihin syksyllä 2021.

Sen jälkeen puretaan lyseokorttelin nykyinen ”alarakennus” ja aloitetaan uusien liikunta- ja ruokailutilojen tekeminen vuonna 2022.

Lyseon päärakennuksen mittava peruskorjaus alkanee siis aikaisintaan vuonna 2023.

Kaikista arvorakennukseen tehtävistä muutoksista on sovittava Museoviraston kanssa. On esimerkiksi tarkoin selvitettävä kaikkien ikkunoiden kohtalo, eli mitkä niistä uusitaan ja mitkä entisöidään.

Vuoreentaan uusi koulu voi nousta tilaelementeillä

Vuorentaan koulukin jouduttiin tänä syksynä tyhjentämään sisäilmaongelmien vuoksi.

Uusi koulu kirjattiin talousarvioon pikavauhtia samalle tontille. Siellä on vielä rakennusoikeutta jäljellä.

Juha Isosuo kertoo, että uudisrakennusta tutkitaan muuna kuin suorana kaupungin investointina. Kyseeseen voisi tulla nopeasti toteutettavina esimerkiksi leasing tai tilaelementtien vuokraus.

– Kyse ei Vuorentakana ole missään nimessä väliaikaisista väistöparakeista vaan pysyvästä ratkaisusta. On olemassa hyvin paljon erilaisia elementtituotteita, joita nykyään kunnille tarjotaan.

Uuden rakennuksen täytyy olla alle 1200-neliöinen, koska isompi tarvitsisi väestönsuojan. Se nostaisi merkittävästi kustannuksia.

Lammille kaavaillaan nyt yhtenäiskoulua

Koulukeitossa lämpiää nyt kaupunginhallituksen hyväksymä talouden tasapainottamisohjelmakin. Sen mukaan Lammin koulujen jatkosuunnittelua tulee tehdä ajatuksella yhdistää koulukeskukset yhdeksi kokonaisuudeksi – eli käytännössä Hakkalan koulukampukselle.

Hankesuunnitelmat ovat juuri valmistumassa sivistys- ja hyvinvointilautakunnan käsittelyyn. Hakkalassa toimivat nyt yläkoulu ja lukio. Ala- ja yläkoulun sekä lukion mahtuminen samaan koulukeskukseen ratkeaa lukioiden toimintojen selvityksessä, joka on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä.

– Talousohjelmapäätösten jälkeen pitää katsoa maaliskuun loppuun mennessä sekin, miten kaupungin lukiotoiminnan selvitys yhdistetään Lammin koulusuunnitelmiin, Mika Mäkelä sanoo.

Lammilaiset tarvitsevat tietoa lukioratkaisusta jo helmikuussa, kun yhteishaku käynnistyy.

Lautakunnan omassa budjettiesityksessä Lammin koulujen peruskorjausten tai uudisrakennusten aloitus oli merkitty vuodelle 2021.

– Aloitusvuosia pitää nyt sovitella. Investointirahat eivät riitä käynnistämään töitä Lammilla vielä vuonna 2021, Mäkelä sanoo.

Selvitys alkaa myös Myllymäen koulun oppilaiden siirtämisestä Seminaarin kouluun.

Tässä on merkitystä silläkin, millä tasolla Suomen Yliopistokiinteistöt Oy tekee Seminaarin koulun peruskorjauksen, eli kuinka paljon se vaikuttaa kaupungin maksamaan vuokraan.HÄSA

Oikaisu 4.11.2019 kello 16.30: Alkuperäisessä uutisessa luki, että  jos Hakkalaan tehdään yhtenäiskoulu, ei Lammin lukio sinne mahdu. Ala- ja yläkoulun sekä lukion mahtuminen samaan koulukeskukseen ratkeaa kuitenkin vasta lukioiden toimintojen selvityksessä, joka on tehtävä maaliskuun loppuun mennessä.

Lue myös: Pendelöivät vanhemmat: Meitä ei sido Hämeenlinnaan mikään, jos lastemme koulu Myllymäessä lakkautetaan (2.11.2019)

Lue myös: Hämeenlinnan kaupungilla edessään isot säästöt (25.10.2019)

Lue myös: Rakennusrumba alkaa Arxista, Katumalta ja Ruununmyllyltä (6.9.2018)

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic