Kanta-Häme

Hämeenlinnan kyselykirje kiinteistöjen omistajille on aiheuttanut hämmennystä

Hämeenlinnan kaupungin lähettämä kyselykirje kiinteistöjen omistajille on aiheuttanut joillekin vastaanottajilleen hämmennystä.

Kirjeessä kiinteistöjen omistajia pyydetään ilmoittamaan omistamiensa rakennusten tiedot kaupungille, jotta sekä verottajan että kaupungin rekisterit saadaan ajan tasalle.

Hämeen Sanomat on saanut yhteydenottoja, joissa kirjeen sisältöä kuvaillaan vaikeaselkoiseksi ja jopa sävyltään uhkailevaksi. Kehittämispalveluiden projektipäällikkö Tuija Lilja myöntää, että kirje on saattanut aiheuttaa epäselvyyksiä.

– Ymmärrän hyvin, jos kaikki eivät ole ymmärtäneet kirjeen sisältöä. Kysely on aika vaikea laatia niin, että kaikki olisi aivan yksiselitteistä, Lilja sanoo.

Erityisesti joitakin kirjeen saaneita on hämmentänyt tieto kiinteistöihin tehtävistä tarkastuskäynneistä. Kyselykirjeessä kerrotaan, että käynnistä ilmoitetaan edellisenä päivänä, jos kiinteistön omistaja haluaa ilmoituksen.

– Mittauskäyntien tekijöillä on kuvalliset henkilökortit ja rakennukset mitataan vain ulkomitoin. Kaupungin lakimies on hyväksynyt tämän menettelyn. Mittauksen voi myös kieltää, mutta tähän mennessä vain yksi on kieltäytynyt.

– Meiltä tulee paikalle aina vain yksi mittaaja, ei siis mitään isoa ryhmää. Liikumme julkisesti ja päiväsaikaan. Tässä ei ole mitään salamyhkäistä, Lilja vakuuttaa.

Hänen mukaansa läheskään kaikkia rakennuksia ei käydä mittaamassa.

– Käymme vain niissä, joissa esimerkiksi asukas ei itse ole saanut mitattua rakennuksia. Mittaukset eivät maksa mitään.

Lilja kertoo, että kaupunki on saanut jonkin verran palautetta kirjeestä. Hänen mukaansa lisätietoa on kuitenkin saatavilla.

– Aina, jos joku soittaa ja kysyy, kerromme ja neuvomme. Vastaanotto on ollut kaikkiaan aika hyvää. Ihmiset ymmärtävät, että kun itse maksaa rakennuksista, on kohtuullista, että muutkin maksavat, Lilja sanoo.

Hän muistuttaa, että laki säätelee, mistä rakennuksista maksetaan veroa. Tiedot rakennuksista ovat kyllä jo nyt kaupungin rekisterissä, mutta tiedot ovat puutteellisia.

– Verottajalta ja Hämeenlinnan rekisteristä puuttuu tietoja. Tämä johtuu siitä, että lupaa ei ennen vaadittu ja rakennusten pinta-ala lasketaan nykyään eri tavalla kuin ennen. Esimerkiksi kellareista laskettiin joskus vain lämmitetty ala, mutta nykyään koko kellarin pinta-ala. Rakennustiedoista puuttuu neliöitä. Usein on annettu myös suullisia lupia ja esimerkiksi autotalleista ei löydy tietoa neliöistä, Lilja selventää.

Uudet rakennukset näkyvät verotiedoissa vasta ensi vuonna.

– On myös hyvä muistaa, että vaikka nyt tulisi ilmi rakennuksia, joista ei ole ennen maksanut, emme peri maksuja takautuvasti, Lilja sanoo. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic