Kanta-Häme

Hämeenlinnan laduilla on hyvä ilmapiiri

Jorma Vuorisen mielestä Hattulassa ja Hämeenlinnassa on mukava hiihtää, sillä ladut ovat hyvässä kunnossa ja ihmiset ystävällisiä.

– Lehdissä ihmiset valittavat joskus latujen ongelmista, mutta minusta ne ovat marginaalisia tapauksia. Minulla ei ole mitään valittamista. Kun on lunta, kaikki on hyvin.

Vuorinen hiihtää muutaman kerran viikossa. Hän kehuu etenkin Aulangon, Hattulan ja moottoriradan latuja.

– Jotkut eivät halua käydä hiihtämässä moottoriradalla, koska siellä on niin paljon kilpahiihtäjiä. Minua se ei haittaa, siellä mahtuu hyvin menemään ohi.

Vuorinen hiihtää muutaman kerran viikossa, ja matkustaa välillä kauemmaskin harrastuksen takia. Pian on vuorossa tämän talven neljäs matka Lappiin.

Vuorinen on huomannut selvän eron pohjoisen ja etelän latukulttuurissa – Lapissa hiihtäjät moikkaavat toisiaan, kun taas etelässä hiihdetään hiljaisuudessa.

– Ehkä se johtuu siitä, että Lapissa ollaan lomalla ja todella vapautuneita. Täällä mennään hiihtämään suoraan töistä purkamaan stressiä, Vuorinen pohtii.

Yhteinen harrastus

Hiihtäminen on hämeenlinnalaisen Riitta Sokalahden ja hänen lapsenlapsensa Lotta Väinölän yhteinen harrastus. He käyvät sivakoimassa noin kerran viikossa.

– Aulangolla on hyvä käydä hiihtämässä. Täällä on kaksi latua, joten nopeat pääsevät hyvin ohitse, Sokalahti kertoo.

Sokalahden mukaan Lotta saa hiihtää omaa tahtiaan, eivätkä kanssahiihtäjät ole koskaan valittaneet asiasta.

– Hiihtämisessä kaikki on kivaa. Hiihdämme koulussakin paljon, Lotta sanoo.

Lapsia autetaan

Hämeenlinnan latu ry:n puheenjohtajan Siiri Ylivarvi on innokas hiihtäjä. Joskus harrastuksen parissa tapaa tuttuja, joiden kanssa voi jäädä hetkeksi rupattelemaan. Toisinaan juttu alkaa luistaa myös vieraiden kanssa.

– Isoäiti oli hiihtämässä pienen pojan kanssa ylös moottoriradan mäkeä. Menin hiihtämään pojan taakse ja neuvoin, että näin pääsee paremmin ylös. Isoäiti kiitteli ja pojankin kannalta oli hyvä, ettei hosuttu pois tieltä, Ylivarvi kertoo.

Ylivarvia eivät nämä usein hitaat ja epävarmat pikkuhiihtäjät haittaa.

– Osaan kiertää lapset ja auttaa heitä. Hiihtäminen ja laduilla käyttäytyminen on tullut minulle jo äidinmaidosta.

Hiihtäjille aiheuttavat pahaa mieltä Ylivarvin mukaan vain koiranulkoiluttajat, jotka antavat lemmikkiensä tehdä tarpeensa laduille. Tätä ongelmaa esiintyy hänen mukaansa etenkin Lassilan peltolenkillä.

Ylivarvin mielestä Hämeenlinnan ladut ovat turvallisia, eikä hän ole joutunut yhteenkään läheltä piti -tilanteeseen. Aulangon hiihtoladuilla on kuitenkin hänen mukaansa yksi hankala kohta.

– Kun retkeilymajalta lähtee hiihtämään Pekolaan päin, niin siinä on vain yksi tulokaista. Siinä täytyy katsoa ja olla tarkkana. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020