Kanta-Häme

Hämeenlinnan ladut, kaukalot ja uimarannat ovat nyt tämän miehen vastuulla

Tomi Nurmi tutkiskeli jään paksuutta Kihtersuon uimarannalla. Paikka on Nurmelle erityinen, sillä hän asuu lähellä vaimonsa ja 9-vuotiaan lapsensa kanssa.

Säännöllinen vilkuilu taivaalle ja pakkasmittariin kuuluu näinä aikoina Tomi Nurmen, 44, rutiineihin. Muutama viikko sitten Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikuntamestarina aloittaneen miehen parhaita ystäviä ovat nyt pakkanen, lumi ja jää, jotta kaupunkilaisille päästään tekemään hiihtolatuja ja luistelukenttiä mahdollisimman pian.

Hänen vastuulleen kuuluvat hiihtoladut, kaukalot, kentät, uimarannat, laiturit ja matonpesupaikat sekä osittain ulkoilualueet yhdessä puisto-osaston kanssa.

Nurmi myöntää, että käynnissä on vielä vahvasti sisäänajovaihe uuteen tehtävään. Hän myös tietää hypänneensä pestiin melko lailla hektisellä hetkellä, kaupungin ulkoliikuntapaikkoja erityisesti korostavan talvikauden kynnyksellä.

– Valmiina ollaan heti, kun lunta alkaa leijailla taivaalla. Koneet on huollettu ja miehet ovat iskussa. Latupohjia on karsittu ja tasoitettu niin, että hyvät ladut saadaan aikaan vähän pienemmälläkin lumimäärällä, Nurmi maalailee.

 

Ulkoilu ja luonnossa kulkeminen ovat iso osa Nurmen elämää. Hän veneilee, kalastaa, harrastaa kalliokiipeilyä, maastopyöräilyä ja hiihtoa, sienestää ja marjastaa. Ei siis ihme, että kun kaupunki etsi uutta ulkoliikuntamestaria eläköityneen Jukka Kuvajan tilalle, mahdollisuus iski Nurmeen kuin tuhat volttia.

– Kun näin hakuilmoituksen, ei siitä ollut kahta sanaa.

Aiemman työuransa pääosin urheilukalastukseen erikoistuneen maahantuonti- ja tukkuliikkeen palveluksessa tehnyt Nurmi näkee nykyisen työnsä jatkumona: ihmisten vapaa-ajan ja harrastusten parissa ollaan tekemisissä nytkin.

Synnyinkaupungistaan Espoosta neljä vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut Nurmi näkee kaupungissa paljon potentiaalia.

– Täällä oli oma vetovoimansa. Erityisesti itseeni vetosi upea vesistö, luonto ja kaupungin historia. Muitakin paikkakuntia Etelä-Suomesta mietimme, mutta ei niissä ollut sellaista luonnollista imua kuin tässä.

 

Hämeenlinna on maantieteellisesti laaja, ja jokaisella kulmalla on tietysti omat näkemyksensä myös ulkoliikuntapaikkojen suhteen. Nurmen työ on tasapainottelua näiden toiveiden ja realismin välillä.

– Ihmisten kanssa tulee toimeen, mutta eurojen kanssa kamppaillaan, Nurmi tunnustaa.

Hänen mukaansa erilaisissa tilanteissa tulee koettaa tehdä priorisointia sen mukaan, mistä liikuntapaikasta on kulloinkin eniten iloa mahdollisimman laajalle joukolle kaupunkilaisia.

Nurmi jakaa kiitosta myös eri alueille ja pitäjiin, joissa omat aktiiviset puuhaihmiset pitävät osaltaan liikuntapaikoista huolta. Myös yhteistyö urheiluseurojen kanssa on tiivistä. Vaikka kaupungilta ei aina liikenisikään joka paikkaan työvoimaa avuksi, lainaksi tarjotaan mahdollisuuksien mukaan muun muassa työkoneita.

 

Mahdollisten uudistusten suhteen Nurmi on kieli keskellä suuta – semminkin, kun käynnissä on vasta ensimmäinen kuukausi uudessa tehtävässä.

Se on kuitenkin jo tiedossa, että esimerkiksi suureen suosioon nousseita kuntoportaita on tulossa eri puolille. Ne etenevät ajallaan, kunhan kaikki asiat esimerkiksi rahoituksen, maanomistuksen, ja luontoarvojen suhteen vain saadaan selvitettyä.

Lauhtuvien talvien varalta on tarkoitus miettiä mahdollisuuksia esimerkiksi lumen säilömiseen, mutta pohdinnat ovat vielä alkutekijöissään.

Yksi perusasia kuitenkin on ja pysyy.

– Ihmiset tämän homman pyöräyttävät käyntiin. Hyvät työntekijät ovat tärkeintä. Muuten oltaisiin lirissä.

Latukartta kertoo kunnon

Kaikkien Hämeenlinnan kaupungin kunnostettavien latujen reaaliaikaisen kunnostustilanteen voi nähdä suoraan latukartalta. Haluamaltaan latuosuudelta näkee ajan, jolloin latu on viimeksi kunnostettu.

Lisäksi Hämeenlinnassa on kolme latukameraa Lammin Konnarilla, Ahveniston moottoriradalla ja Aulangolla. Kuvat päivittyvät noin 10 sekunnin välein.

Tietoihin pääsee verkossa osoitteessa http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Liikunta-ja-ulkoilu/Latukartta-/

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 5.12.2018.

Menot