Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan Liikuntahallit korottaa tilamaksuja viidellä prosentilla helmikuussa

Urheiluseuroissa nosto ymmärretään, mutta siitä ei tykätä.
Jarmo Mäntylä valmentaa Steelers 05 ja 04 D1/C2 -joukkueita Poltinahon salibandyhallissa. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy nostaa omistamiensa tilojen käyttömaksuja ja -vuokria helmikuun alussa noin viidellä prosentilla.

– Ihan yleisen kustannustason nousun vuoksi, perustelee yhtiön toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä.

Hänen mukaansa korotuspainetta ei aiheuttanut mikään yksittäinen kustannuserä.

– Se kertyy aika kattavasti joka paikasta. Sähköstä, siivouksesta tai mistä tahansa palvelusta, jota ostamme.

Viime vuonna hallimaksuja ei korotettu lainkaan ja tänäkin vuonna yleisestä linjasta on muutama poikkeus. Säästöpankki-areenan eli Pullerin hallina tunnetun jalkapallohallin käyttö kallistui vuonna 2017 viidellä prosentilla, joten tänä vuonna korotuksesta pitäydyttiin.

– Lisäksi tälle vuodelle suunnitteilla olevan valaistuksen ja ilmanvaihdon remontin odotetaan näkyvän myös tulevina vuosia energiankulutuksen osalta käyttökustannusten pienenemisenä, kertoo Pöyhiä.

Korotukselta säästyy myös jäähalli, jossa yhtiö on saanut säästöjä niin ikään valaistusratkaisuilla sekä palveluhankintojen kilpailutuksella.

Korotuspainetta ovat hellittäneet myös jäiden käyttöasteen nousu sekä tiloissa järjestettyjen tapahtumien, kuten konserttien ja messujen, kasvanut määrä.

Pöyhiä sanoo, ettei maksujen nostoja jyvitetä tilojen käyttöasteen mukaan, joka vaihtelee alle 40:stä pitkälle yli 90 prosenttiin.

– Emme tarkastele tilannetta sillä tavalla, että korkean käyttöasteen paikoissa olisi varaa korottaa, vaan korotukset ovat säännönmukaisia läpi linjan.

Jalkapallo- ja jäähallin lisäksi erityisasemassa ovat tänä vuonna kuitenkin myös koulujen salit, joiden käyttömaksut nousevat vasta elokuun alusta ja vain 2,5 prosentilla.

Steelers Hämeenlinnaan kuuluu yli 800 salibandynpelaajaa, jotka treenaavat yhdeksässä eri salissa. Eniten seura käyttää Elenia-areenaa, Poltinahon salibandyhallia ja Nummen koulua.

– Nyt tavallaan kurotaan kiinni sitä, että viime vuonna maksuja ei korotettu, mutta viisi pinnaa on kova nosto, sanoo toiminnanjohtaja Noora Lavonen.

– Kyllä tässä vähän pitää haukkoa henkeänsä, että miten seura vie sen läpi.

Liikuntalajina salibandy ei ole kalleimmasta päästä, ja Lavonen haluaa myös pitää kynnyksen toimintaan mukaan lähtemiseksi matalana. Verottaako korotus harrastajamäärää, riippuu hänen mukaansa joukkueiden ja niiden taustajoukkojen talkootyöinnosta ja sponsorirahasta.

– Niillä pystytään vähän kompensoimaan kauden maksuja, etteivät ne jyvity niin voimakkaasti yksittäiselle pelaajalle.

Myös HPK:n lentopallonaiset käyttävät ahkerasti Elenia-areenaa.

– Meillä hallimaksut ovat ylivoimaisesti suurin menoerä, joten aina kun ne nousevat, se vaikuttaa meidän toimintaan, sanoo junioritoimintavastaava Vesa-Pekka Hirvioja.

Hirvioja ei ole valmis nostamaan kahden nuorimman ikäluokan sadan euron kausimaksua. Hän ymmärtää kuitenkin sen, että Liikuntahallit on yritys, jonka toiminnan pitää kannattaa.

– Viisi prosenttia on siedettävä nosto, mutta kun vanhemmissa ikäluokissa lähestytään tuhatta euroa, niin se on monissa perheissä merkittävä kuluerä.

Hämeenlinnan uimaseuran seuraava kausi alkaa syksyllä, joten seuralla ei ole vielä kiirettä miettiä, kuinka nousevat allasvuokrat katetaan.

– Emme saa hirveästi suoraa palautetta liian kovista nykyhinnoista, joten en usko, että tämä vaikuttaa meillä harrastajien aktiivisuuteen, sanoo toimisto- ja kurssivastaava Niina Heikkilä.

Hallimaksukorotus tuntuu myös yksittäisten uimareiden kukkarossa. Heille toimitusjohtaja Pöyhiällä on pieni säästövinkki.

– Kannattaa käydä vielä tammikuun aikana lataamassa sarjakäynnit.

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy teki viime vuonna 795 000 euron tappion. Talousarvion mukaan kuluvana vuonna sitä kertyy 624 000 euroa.

– Hintojen nostolla ei missään tapauksessa haeta tappion pienentämistä. Toivon mukaan pääsemme normalisoimaan tulosta, kun lähinnä uimahalliin liittyvät kertaluontoiset kulut eivät ole tänä vuonna rasittamassa sitä, sanoo Pöyhiä. HÄSA

Helmikuun alussa voimaan tuleva n. 5 %:n korostus koskee Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n omistamia tiloja, myös Kaurialan ja urheilupiston kenttiä.

Poikkeukset: jää- ja jalkapallohalli.

Hämeenlinnan kaupungin sisäliikuntatilojen eli koulujen salien käyttömaksut nousevat 2,5 % elokuun alusta.

HML:n uimahalli 1.2.

Aikuiset kertakäynti 6,80 € (ennen 6,50 €).

Ale-ryhmän kertakäynti 4 € (ennen 3,80 €).

10-sarjakäynnit aikuiset 53 € (ennen 50,50 €).

10-sarjakäynnit aleryhmät 34,70 € (ennen 33 €).