Kanta-Häme

Hämeenlinnan Lyseon lukion päämaja löytyy nyt Tavastian kampukselta

Keskiviikkona viitisensataa Hämeenlinnan lyseon lukiolaista suuntaa matkansa kohti Tavastian kampusta Ahvenistonmäen tuntumaan. Kunnianarvoisa vanha lukiorakennus kaupungin keskustassa seisoo hiljaisena odottamassa sisäilmaongelmat korjaavaa remonttia.

– Kampus toimii lukion väistötilana usean vuoden ajan. Vielä puoli vuotta sitten tänne suunniteltiin Tavastian lukiota, mutta kaupungin palveluverkkopäätös muutti tilanteen. Lyseon lukio ja Kaurialan lukio jatkavat itsenäisinä eikä niitä yhdistetä Tavastian lukioksi. Tilat ovat nyt Lyseon lukiolle erinomaisen toimivat, kertoo Lyseon lukion rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén.

Muutossa kaikki Lyseon lukion irtain jouduttiin joko puhdistamaan perusteellisesti tai otsonoimaan. Valtaosa hylättiin ja hankittiin tilalle uutta, jopa kirjoja myöten. Hometta ei siirretty kampukselle.

– Mitään tekstiilejä, pehmeitä tavaroita tai edes paperia ei tuotu tänne. Asiakirjat kuvattiin digitaalisiksi tai kopioitiin ja alkuperäinen paperi hylättiin. Vielä on arvoitus, mitä tehdään lyseon museoluokalle, luonnonhistorialliselle kokoelmalle ja vanhalle kirjastolle. Niiden kohtalo ratkaistaan myöhemmin, rehtori kertoo.

Kahden vuoden tiiviin Tavastian lukion suunnittelun päättyminen ja kahden lukion mallin säilyttäminen hämmensi keväällä niin opettajia kuin opiskelijoita. Yhteishaussa opiskelijat hakivat uuteen Tavastian lukioon, joten päätöksen jälkeen heidät jouduttiin jakamaan Kaurialan ja Lyseon lukioiden kesken.

– Jako meni yllättävän hienosti tasan. Opiskelijat saivat itse ilmoittaa kumpaan haluavat ja paria tapausta lukuun ottamatta kaikkien toive täyttyi. Molempien lukioiden ykkösluokalla aloittaa nyt runsaat 150 uutta opiskelijaa.

Väistötilat Tavastian kampuksella ovat olleet ammattikoulun opetuskäytössä, joten G-rakennukseen tarvittiin vain pieniä muutoksia lukiota varten.

Kesän aikana alueelle on saatu lukion tarpeita varten uusittu langaton verkko ja opetustiloihin on asennettu uudet ja isot näyttötaulut. Kuvataideluokka on rakennettu E-halliin. Fysiikan, kemian ja biologian tarpeisiin on otettu käyttöön ammattiopistolla tarpeettomaksi käynyt laboratorio.

– A-rakennuksessa oleva liikuntasali on myös lukion käytössä, joten meillä on kampusalueella hyvin uudet, nykyaikaiset ja kaikin puolin toimivat tilat.

Vanhassa lyseorakennuksessa opiskelijoilla ei ollut oleskelutiloja, mutta nyt tilanne korjautuu. Rehtori iloitsee väljistä tiloista, joissa opiskelijat voivat viettää hyppytunteja, työskennellä itsenäisesti ja viihtyä yhdessä.

– Erityisen ilahduttavaa on, että saamme Ahveniston hiekkakentän käyttöön. Opiskelijoiden ikuinen pysäköintiongelma päättyy. Nyt mopoautoille ja autoille on riittävästi tilaa sadan metrin päässä koulusta! HäSa