fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan Mieskuorolla kansainvälistä kilpailumenestystä

Hämeenlinnan Mieskuoro on yksi kymmenestä Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistykseen kuuluvasta yhdistyksestä. Mieskuoro vietti viime vuonna 90-vuotisjuhlia mm. pitämällä juhlakonsertin Verkatehtaalla.
 
– Kuoro tekee useita kymmeniä esiintymisiä vuosittain. Joulu- ja kevätkonsertit, esiintymiset erilaisissa juhlatilaisuuksissa ja konsertti- ja kilpailumatkat kotimaassa ja ulkomailla kuuluvat kuoron ohjelmaan. Kuoroa voi tilata esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin, häihin tai hautajaisiin, joko koko kuoroa tai kvartetista ylöspäin, kertoo puheenjohtaja Heikki Lindroth.
 
Hämeenlinnan Mieskuoro perustettiin 1922, vanhempien laulajien erillinen kuoro Mieskuoron Seniorit vuonna 1979. Seniorien puheenjohtajana toimii Heikki Kilpeläinen. Kuorojen ohjelmisto ja esiintymispaikat eroavat hieman toisistaan. Mieskuorolaisia on noin 33, Senioreja päälle 50.
 
– Ohjelmistomme on laidasta laitaan, kevyemmistä lauluista kirkkomusiikkiin, tilaisuudesta riippuen. Esimerkiksi kevätkonsertissa esitämme kevyitä lauluja. Teemme myös solistikonsertteja, solisteina on esiintynyt mm. Mari Palo ja Tuomas Katajala. 19.10. on tulossa Koivisto-kodin puolesta -konsertti, jossa on solistina Jaakko Ryhänen.
 
Joulun aikaan on runsaasti esiintymisiä. Kuoro julkaisi 2000-luvulla myös kaksi joululevyä, joista toisessa oli Sani solistina.
 
Matkoja ja  palkintoja
Konsertti- ja kilpailumatkat ovat lauluharrastuksen suola. Vuonna 2006 kuoro voitti kansainvälisessä mieskuorosarjassa kultamitalin Italian Riva del Gardalla, samaan aikaan kuoronjohtaja Anneli Julén palkittiin parhaana kuoronjohtajana. Venetsiassa 2008 kuoro sai jälleen kultaa. 2010 Anneli Julén palkittiin Leevi Madetoja-kilpailussa kansainvälisen sarjan parhaana kuoronjohtajana. Kesällä 2012 Sulasolin valtakunnallisissa laulujuhlissa HMK voitti jälleen kultamitalin.
 
– Uusi kilpailumatka Maltalle on tulossa loka-marraskuun vaihteessa. Siellä osallistutaan kahteen kilpailuun ja kisa alkaa näytöksellä tuomaristolle, Lindroth kertoo.
 
– Kuoro esittää kilpailuohjelmistonsa Vanajan kirkossa lauantaina 5.10 kello 18 ja sinne toivomme paljon yleisöä kuuntelemaan ja kannustamaan.
 
– Haasteet ovat kovat ja kilpailujen eteen tehdään paljon töitä. Kuoro harjoittelee talvikautena joka maanantai kello 18–21 Hämeen Suojassa. Kilpailujen lähestyessä harjoittelua tiivistetään.
 
– Haasteita on myös talouden kanssa, koska olemme amatöörikuoro. Kustannuksia tuovat harjoitustilan vuokra ja kuoronjohtajan palkka. Kaupungilta olemme hakeneet avustusta joihinkin tapahtumiin tai projekteihin. Myös jäsenmaksut ja esiintymiset kartuttavat kassaa. Toisista esiintymisistä saamme korvauksen, osa on ilmaiskeikkoja.
 
Kotikaupungin  esiintymisiä
Äskettäin järjestetyssä Sibelius-tapahtumassa oli yhtenä kuoroista mukana myös HMK. Toriesiintymisen jälkeen Kuorot kuutamolla -tapahtumassa Mieskuoro kiersi ravintoloissa laulamassa.
 
Teemme Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtajan Erkki Korhosen kanssa paljon yhteistyötä.
 
Joulukuussa itsenäisyyspäivätapahtumassa on Sibeliuksen musiikki vahvasti mukana.
 
Uusia, nuoria jäseniä otetaan mielellään. Hyvä alkamisikä on 30 vuotta. Kriteerit ovat: hiukan äänikorvaa, halua ja uskallusta laulaa, aloittamisen kynnys ei saa olla liian korkea. Kuoronjohtaja määrittelee, mikä on äänialue ja sitten vaan mukaan harjoituksiin, puheenjohtaja Lindroth kehottaa.

Menot