Kanta-Häme

Hämeenlinnan muuntaja poltti SSAB:n tulosta

Muuntajapalo ja lämpö haittasivat useita viikkoja tuotantoa.
SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala uskoo, että divisioonan vaikeudet on nyt ohitettu.

SSAB:n liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat heinä–syyskuussa vuoden takaisesta. Tulokset jäivät kuitenkin odotuksia heikommiksi.

Teräskonsernissa odotukset pettivät sen suurimmassa divisioonassa Europessa, jonka tuotteiden kysyntä heikkeni. Erityiset vaikeudet olivat divisioonan Hämeenlinnan tehtaalla, jonka muuntaja paloi. SSAB Europen liikevaihto kasvoi, mutta sen liikevoitto putosi yli 21,2 miljoonaa euroa.

Europen johtaja Olavi Huhtala sanoo, että monenlaiset vaikeudet haittasivat divisioonaa nimenomaan kuluneella vuosineljänneksellä.

– Hämeenlinnan tehtaan tuotantoa ajettiin matalalla tasolla useita viikkoja. Kesällä oli vaikeuksia lämpötilojenkin kanssa, Huhtala kertoo.

Hämeenlinnan tehtaan valssauksen alkupään uudistaminen hidasti myös hetken tuotantoa. Investoinnin on määrä valmistua vielä tänä vuonna eikä sen enää pitäisi haitata tuotantoa. Huhtala kertoo, että Sinkki 3 -linjan investoinnit eivät häiritse tuotantoa.

– Tilanne on nyt entistä parempi, Huhtala toteaa.

SSAB:n liiketoiminnan liikevoitto kasvoi huimat 47 prosenttia 154,4 miljoonaan euroon. Kirjanpidollinen tulosparannus jää kuitenkin paljon tätä vaatimattomammaksi. Viralliseen liikevoittoon on pitänyt sisällyttää 20,6 miljoonan euron luovutustappio Ruukki Construction -divisioonan Venäjän liiketoiminnan myynnistä. Kaupan odotetaan toteutuvan vielä tänä vuonna.

Special Steel ja Americas -divisioonat tuottivat hyvin heinä–syyskuussa. Näiden Europea pienempien divisioonien liikevoitot kohosivat sitä suuremmiksi.

Teräsyhtiön suuret investoinnit tehdään nyt Hämeenlinnan tehtaalla. Valssauksen alkupää uudistetaan kokonaan ja uusinta sinkityslinjaa parannellaan.

SSAB Europe on myös päättänyt lakkauttaa Lappohjan putkitehtaan. Tehtaan tuotantoa siirretään Hämeenlinnaan, jonne investoidaan lähes 29 miljoonaa euroa ja palkataan noin 70 uutta työntekijää.

– Tällä kertaa investoinnit osuvat Hämeenlinnaan. Hämeenlinnan on käynyt hyvin, Huhtala toteaa.

SSAB Europe investoi parhaillaan myös Ruotsin Borlängen tehtaan hehkutukseen, joka muutetaan jatkuvaksi.

SSAB julkistaa tuloksen Ruotsin kruunuina. Hämeen Sanomien toimitus on muuttanut kruunut uutiseen euroiksi Euroopan keskuspankin torstain keskikurssilla. HÄSA