Kanta-Häme

Hämeenlinnan muuttovoitto hyytyi

Ihan hyvä pikkukaupunki, kuvailevat kesäkuussa Kuopiosta Hämeenlinnaan muuttaneet Ilpo Hiltunen ja Anne Puska. Pariskunta muutti Hämeeseen työn perässä, kun aluehallinnon uudistusten vuoksi kummankin työpaikka siirtyi Hämeenlinnaan.

Hiltunen-Puskan perhe kaunistaa mukavasti Hämeenlinnan hidastuvaa muuttovoittoa. Kaupungin väkiluku kasvoi viime vuonna syyskuun loppuun mennessä 402 asukkaalla.

Tänä vuonna hämeenlinnalaisten määrä on kasvanut vain 152 asukkaalla syyskuun loppuun mennessä. Luvut käyvät ilmi tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Lisäksi väestönkasvu perustuu tänä vuonna pelkästään maahanmuuttoon.

Kuntien välisessä muuttoliikkeessä Hämeenlinna jää tappiolle: syyskuun loppuun mennessä kaupungin hyvästeli 18 asukasta enemmän kuin tänne muutti.

Tonttipula toinen syypää

Suurimmaksi syntipukiksi nostetaan masentava taloustilanne. Se saa ihmiset arkailemaan, ja sen vuoksi yhä harvempi uskaltaa vaihtaa työ- tai asuinpaikkaa.

Lisäksi omakotitonttien pulaa pidetään toisena syypäänä.

– Niitä pitää olla riittävästi tarjolla siellä, missä ihmiset haluavat asua, eli kantakaupungissa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) linjaa.

Muuttovoiton äkillinen hyytyminen saa Hämeenlinnan kaupunginjohtajan Tapani Hellstènin ja Kehittämiskeskus Oy Hämeen toimitusjohtajan Mervi Käen otsat ryppyyn.

– Olen huolissani ja pettynyt. Mitä jos väestönkasvu on ensi vuonna enää 100? Ja pian miinuksella, Hellstèn kysyy.

Käki korostaa työpaikkojen tärkeyttä. Työmahdollisuudet tuovat ihmisiä ja ihmiset houkuttelevat yrityksiä.

– Siitä on paljon tutkimustuloksia, että yritykset haluavat sijoittua kasvaviin ja kehittyviin seutuihin, eivät taantuville alueille, Käki sanoo.

Huoli on aiheellinen

Väestönkasvu on toivottavaa jo pelkästään verotulojen vuoksi. Jos asukasmäärä laskee, huoltosuhde kääntyy helposti negatiiviseksi, ja silloin yhä harvemman on maksettava yhä enemmän veroja, jotta palvelut pystytään tuottamaan.

– Jos asukasluku pysyy samana, paikkakunta taantuu, yrityksillä menee alkaa mennä huonosti ja toimintoja supistetaan. Autotalot ja muut uudet ideat pitää jaksaa ajaa loppuun saakka, koska ne tuovat uusia työpaikkoja, Tapani Hellstèn lobbaa.

Mervi Käki korostaa imagon tärkeyttä. Hänen mukaansa Hämeen markkinoinnin eteen pitää tehdä töitä

– Niitä, jotka ovat jo lähteneet, on vaikea houkutella takaisin. Esimerkiksi Forssassa on sen vuoksi erittäin vaikea tilanne.

Tapio Vekka ei näe syytä paniikkiin, koska muuttovoiton hyytymiseen on selkeitä syitä.

– Onneksi meillä on edelleen isoja työnantajia. Olemme pärjänneet paremmin kuin uskalsin vaalikauden alussa odottaa. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic