fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Osittain auennut pääkirjasto houkutteli paikalle useita uteliaita kävijöitä – "Kirjasto tulee ykkösenä ja sitten kaikki muu"

Kirjaston yläkerta avautui keskiviikkona. Kokonaan rakennus aukeaa 1.9.
Riitta ja Kalervo Salo tulivat heti keskiviikkoaamuna tutustumaan uuteen kirjastoon. Sekä Salot että henkilökunta olivat erityisen mielissään taustan maisemasta. Kuva: Esko Tuovinen

Lukiokadun pääkirjasto avasi keskiviikkona vihdoin ovensa asiakkaille. Lukiokadun katutasossa kävi aamupäivällä kymmeniä uteliaita vierailijoita.

Himolukijaksi itseään nimittävä Maritta Kärki oli saapunut hakemaan varaamiaan kirjoja. Hän oli ehtinyt jo tutustua kirjaston galleriatilaan, ja aikoi vielä kiertää muunkin kerroksen läpi.
– Tämä on minulle niin tärkeä paikka, kirjasto tulee ykkösenä ja sitten kaikki muu.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Maritta Kärki kertoi hamstranneensa kirjoja koko koronakevääksi. Kuva: Esko Tuovinen

Kirjasto uusittiin sisältä täysin

Tällä hetkellä kirjasto palvelee vain toisessa kerroksessa. Kokonaisuudessaan rakennus aukeaa 1. syyskuuta.

Lokakuussa 2018 alkanut saneeraus saatiin valmiiksi tammikuussa. Kirjaston ulkokuori jäi ennalleen, mutta lähes kaikki muu remontoitiin. Nyt rakennus on huomattavasti avarampi sekä tekniikaltaan ja pinnoiltaan modernimpi.
– Kaiken kaikkiaan olemme hirveän tyytyväisiä tiloihin. Tuli kaunista, ja maisemaa saatiin auki entistä enemmän, palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi kertoi.

Rakennuksen yläkertaan on esimerkiksi lisätty huoneita, joihin voi vetäytyä rauhassa lukemaan. Isot ikkunat luovat tilaan valoa ja avaavat maiseman Vanajavedelle ja Hämeen linnalle. Vanhan kirjaston ilmanvaihto-ongelma on saatu korjattua.
– 30 asteen helteillä tänne oikein kaipasi viilentymään, Isokivijärvi naurahti.

Lue lisää: Hämeenlinnan pääkirjaston remontti alkoi, ja vanhasta jää jäljelle vain seinät – Talotekniikka ja laajemmat aukiolot vaativat uudistuksia (13.10.2018)

Irmeli Isokivijärvi oli hyvin tyytyväinen uusiin tiloihin. Kuva: Esko Tuovinen
Uusia tiloja voi kurkistella jo yläkerrasta. Kuva: Esko Tuovinen

Korona vauhditti avaamista

Remontin ajan pääkirjasto toimi Wetterillä, jossa toiminta loppui juhannuksena. Alun perin kesällä oli tarkoitus palvella kirjastoautossa, mutta koronan takia auto osoittautui liian pieneksi tilaksi.
– Myös lehtilukusalin avaaminen oli meille tärkeä asia, sillä monelle se on osa päivittäistä elämää, Isokivijärvi totesi.

Työntekijöillä on pitänyt kiirettä muuton kanssa. Koronan takia alkukeväästä lainattiin hurja määrä kirjoja. Nyt niiden palauttaminen paikoilleen vaatii aikaa.
Kirjaston alakertaan odotellaan vielä muutamia hyllyjä, ja pieniä viilauksia tehdään esimerkiksi sähköjen kanssa. Varaston ja kokoelman läpikäyminen vie vielä aikaa.

Lue lisää: Pääkirjasto siirtyy Wetteriltä Lukiokadulle laatikko kerrallaan – Katso videolta, mitä remontoidussa kirjastossa parhaillaan tapahtuu (10.5.2020)

Homer ja Susanna Calderon käyvät usein kirjastossa lukemassa lehtiä. Kuva: Esko Tuovinen

Pääkirjasto on tärkeä paikka

Kirjastoon heti keskiviikkoaamuna saapuneet Riitta ja Kalervo Salo olivat hyvin onnellisia avajaisista. Pari käy kirjastossa noin kaksi kertaa viikossa. Vaikka Wetterillä asioiminenkin toimi heidän mielestään hyvin, on Lukiokadulle pääsemistä odotettu.
– Koimme tärkeäksi nähdä heti, millaiseksi paikka on tullut. Ihanalta näyttää, Riitta Salo sanoi.

Susanna ja Homer Calderon istuskelivat lehtilukusalissa.
– Uteliaisuuttamme tulimme heti katsomaan remontoituja tiloja, Susanna Calderon kertoi.
Calderonit käyvät melko usein kirjastossa, etenkin selailemassa lehtiä.

Kirjastossa noudatetaan edelleen varotoimia koronaviruksen varalta. Sisäänkäynnin yhteydessä on tarjolla käsidesiä ja kävijöitä muistutetaan huolehtimaan turvaväleistä. Lukusalin istumapaikat on aseteltu tavallista väljemmin.
Asiakkaiden kanssa lähikontaktissa toimivat työntekijät käyttävät joko hengitysmaskia tai muovista visiiriä.

 

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 14.47.

 

Kirjastojen palvelut

  • Pääkirjaston Lukiokadun puoleinen kerros on avoinna maanantaisin ja tiistaisin kello 12–18, keskiviikkoisin kello 8–16 ja torstaisin ja perjantaisin kello 10–16. Kaupungin lähikirjastot palvelevat normaalisti.
  • Pääkirjastosta voi lainata varattuja aineistoja. Lainattuja kirjoja voi palauttaa aukioloaikoina, luukkua ei ole.
  • Käytettävissä on lehtilukusali, tietokoneet ja tulostuspalvelut.
  • Varauksia voi tehdä virkailijan kanssa kirjastossa, verkossa osoitteessa www.vanamokirjastot.fi, puhelimitse numerossa 03 621 2612 tai sähköpostitse osoitteeseen lainaus.kirjasto@hameenlinna.fi. Muutto voi viivästyttää varauksia.
  • Myöhästyneistä kirjoista ei tällä hetkellä peritä sakkoja. Lainoja saa uusia rajattomasti, jos niille ei ole varauksia.

Menot