Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan pääkirjaston saneeraus etenee aikataulussa – Syksyllä 2020 keskustan kirjastopalvelut pari kuukautta kiinni

Tiloihin suunnitellaan myös äänitysstudiota.
Pääkirjaston parkkipaikalle tulee asfaltti. Tilapalveluiden Jukka Heikinmäki (takana) ja Mika Rajala seuraavat töitä. Kuva: Pekka Rautiainen
Pääkirjaston parkkipaikalle tulee asfaltti. Tilapalveluiden Jukka Heikinmäki (takana) ja Mika Rajala seuraavat töitä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan pääkirjaston saneeraus on loppusuoralla. Työt ovat edenneet sisäpintavalmisteluihin ja tekniikanasentamiseen.

– Työt etenevät hyvin aikataulussa. Ne saattavat mahdollisesti valmistua jopa etuajassa, sanoo talonrakennuttamispäällikkö Mika Rajala Tilapalveluista.

Rajalan mukaan kirjaston saneerausaikataulussa ja -budjetissa (9 miljoonaa euroa) on pysytty muun muassa siksi, että sen aikana ei ole paljastunut yllätyksiä.

Viime keväänä aidatulle työmaa-alueelle tehty murtovarkaus aiheutti lähinnä hetkellistä harmia.

Urakkasopimuksen mukaan työn on määrä olla valmis ensi vuonna 30. huhtikuuta.

Kirjastoon on valmistumassa pieniä työskentelytiloja lehtilukusalia vastapäätä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kokoelmien siirto Wetteriltä Lukiokadulle kestää ainakin vuoden 2020 loppuun. Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen arvioi, että keskustan kirjastopalvelut ovat ensi syksynä kiinni noin kaksi kuukautta.

– Sitä koitamme kompata kirjastoautopalvelulla. Ensin suljetaan Wetterin 2. kerros, mutta alakerrassa palvelu jatkuu.

Portaat vievät maan alle. Pääkirjaston varasto avataan yleisölle. Kuva: Pekka Rautiainen

Pääkirjasto käytännössä uusitaan sisältä kokonaan. Vain väliseinät ja ulkokuori ovat perua kirjaston rakentamisvuodelta 1983.

Jurvanen kertoo, että pohjakerroksen varasto avataan asiakkaiden käyttöön. Kokoustilojen lisäksi uusittuun kirjastoon avataan muun muassa musiikinsoittohuone ja äänitysstudio, jotka ovat kaikkien varattavissa.

– Soittohuoneessa on lähtökohtaisesti piano, mutta myös muita instrumentteja on kaavailtu sinne. Studiossa taas pystyy äänittämään demolevyjä.

Rakennustöiden valvoja Kari-Pekka Leppänen kehuu näkemäänsä hyväksi: “Aikataulu näyttää pitävän”. Kuva: Pekka Rautiainen

Noppakivet eivät palaa kirjaston parkkipaikalle, tilalle tulee asfaltti. Etupihan vihersuunnittelu on käynnissä ja Nina Ternon Ratsastaja-patsas pääsee aiempaa paremmin esille.

Kirjaston valaistus puolestaan vaihtuu ledeihin ja katolle asennetaan aurinkopaneeleja.

– Aikaisempi valaistus oli aika tunkkainen. Ledeillä pystytään leikkaamaan osa sähkökustannuksista, Rajala sanoo.

Kirjasto valaistaan ledeillä, paneeleista kattoo jää tumma vaihtoehto. Kuva: Pekka Rautiainen

Sisällä valkoiseksi maalatuilla seinillä ja säilytetyillä punatiileillä halutaan kunnioittaa entisen kaupunginarkkitehdin Heikki Aitolan alkuperäisiä suunnitelmia.

Saneerattu pääkirjasto on tulevaisuudessa avoinna joka päivä kello 22 asti. Iltaisin sisään pääsee kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Kirjaston harjannostajaiset pidettiin perjantaina. HäSa

Lue myös: Hämeenlinnan pääkirjaston remontti alkoi, ja vanhasta jää jäljelle vain seinät – Talotekniikka ja laajemmat aukiolot vaativat uudistuksia