Kanta-Häme

Hämeenlinnan päiväkodeissa täyttä

Hämeenlinnan kantakaupungin ja Rengon päiväkotipaikat ovat käytännössä täynnä.

Varhaiskasvatuspalvelujen tilaajapäällikkö Seija Mäkisen mukaan yksittäisiä paikkoja on muutamassa päiväkodissa vielä vapaana, mutta niiden kohdalla kysyntä ei kohtaa tarjontaa.

– Yksivuotiasta on hankala sijoittaa viisivuotiaiden ryhmään.

Ydin-Hämeen ja Iittalan päiväkodeissa sen sijaan on vielä väljää. Kantakaupungin ulkopuolella Mäkinen kertoo päiväkotipaikkojen kysynnän menevän aalloissa.

– Rengossakin oli ennen tätä syksyä muutama vuosi hiljaisempaa.

Paikkojen täyttymiseen vaikuttaa etenkin alle kolmivuotiaiden hakijoiden määrä.

Pienten lasten päivähoito vaatii enemmän resursseja kuin 4–6-vuotiaiden. Käytännössä yksi alle 3-vuotias lapsi vie noin kaksi päiväkotipaikkaa.

Myös Hämeenlinnan päätös pitää kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta vaikuttaa.

– Jos lapsi käyttää päivässä päiväkotia 10 tuntia neljän tunnin sijaan, vaikuttaa se tietenkin ryhmien järjestelyyn.

Mäkisen mukaan Hämeenlinnassa noin 10 prosenttia päiväkodeissa olevista lapsista on sellaisia, joilla olisi puhtaasti mahdollisuus olla kotihoidossa.

– Määrä ei ole iso, mutta kun paikoista on pulaa, sen vaikutus kasvaa.

Myös esiopetuksen järjestämistä on paikoin jouduttu miettimään uudelleen. Osassa paikoista esiopetukseen ilmoittautuneita on enemmän kuin yhteen ryhmään mahtuu.

Jossain esiopetuslaisia ei sen sijaan ole tarpeeksi yhteen kokonaiseen ryhmään. Tällöin muodostetaan ryhmiä, joissa on sekä eskareita että viskareita eli 5-vuotiaita.

– Nämä menevät joka vuosi sattumanvaraisesti, ja tarvetta on vaikea ennustaa, Mäkinen kertoo.

Tällä hetkellä Tuomelan koulun ja Ruununmyllyn päiväkodin esiopetusryhmät ovat täynnä. Liivuoressa ja Vuorentaassa sen sijaan on ainakin keväällä tulleiden ilmoittautumisten perusteella vielä tilaa.

– Tosin tilanne on saattanut muuttua kesän aikana, koska monet vanhemmat heräävät myöhään esiopetusilmoittautumiseen.

Mäkinen ei itse muista tilannetta, jossa sisarukset olisi jouduttu sijoittamaan eri päiväkoteihin. Tälläkin hetkellä päiväkotipaikkoja on odottamassa muutama sisaruspari.

– Lähtökohta on, että sisarukset sijoitetaan samaan päiväkotiin. Tosin nyt odottavista sisaruksista edes toiselle ei tahdo löytyä vapaata paikkaa.

Mäkisen mukaan sisarukset sijoittuvat eri yksikköihin ainoastaan silloin, jos toinen on esimerkiksi esiopetuksessa koulun yhteydessä ja toinen päiväkodissa.

Päivähoitopaikat jaetaan hakemusten saapumisjärjestyksessä. Hakemus pitää tehdä 4 kuukautta ennen kuin lapsi päivähoitopaikan tarvitsee. Häsa