Kanta-Häme

Hämeenlinnan päiväkoteihin kaivataan lisää päiväkotimummoja ja -vaareja

Riitta Kopra vierailee Kaivokadun päiväkodilla kahdesti viikossa.
– Ensin hiivitään hiljaa ja sitten tömistellään kunnolla, päiväkotimummo Riitta Kopra ohjeistaa Sammatossujen esikoululaisia. Lapset innostuvat Kopran mukaan edelleen perinteisistä lastenlauluista. Kuva: Pekka Rautiainen
– Ensin hiivitään hiljaa ja sitten tömistellään kunnolla, päiväkotimummo Riitta Kopra ohjeistaa Sammatossujen esikoululaisia. Lapset innostuvat Kopran mukaan edelleen perinteisistä lastenlauluista. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaivokadun päiväkodin Sammaltossujen esikoululaiset tietävät, että perjantai on päivä, kun Riitta tulee. Se tarkoittaa lauluja ja leikkejä. Maanantaisinkin Riitta tulee ja silloin tehdään vaneritöitä.

Riitta Kopra on heidän oma päiväkotimummonsa.

Yhteistyö alkoi viime vuoden marraskuussa, kun Kopra tarvitsi lapsia lainaan. Hän halusi järjestää Hämeenlinnan rotary-rouvien piirikokoukseen lauluesityksen.

Alkuhämmennyksen jälkeen, lupa lapsien lainaamiseen heltisi ja Kopra suunnitteli ja harjoitteli yhdessä lasten kanssa esityksen.

– Lupasin laulattaa lapsia kevätjuhlaan asti. Sitten minulta varovasti kysyttiin, että voisinko jatkaa syksylläkin, Kopra kertoo.

 

Kopralle lasten kanssa toimiminen on tuttua. Hän on tehnyt pitkän työuransa päiväkodeissa lastentarhaopettajana.

Eläkeiässäkään hän ei malttanut olla tekemättä päiväkodinjohtajan sijaisuuksia ja myöhemmin hän osallistui seurakuntien kerhotoimintaan.

Kun lapset oppivat laulut, he saavat ehdotella suosikkejaan. Niitä ovat Kopran mukaan edelleen ne samat, jotka olivat hänellä käytössä jo 70-luvun alussa kuten Prinsessa ruusunen ja Vanha kissa nukkuu.

– Kohta tulevat tontut. Syyskuussa puhumme vielä peikoista. Lähempänä joulua ne vaihdetaan tontuiksi, ja meillä on esitys valmiina.

 

Varhaiskasvatuksen opettaja Outi Olbertin mukaan päiväkodin muutkin ryhmät kyselivät keväällä Riitan perään.

– Tämä on ollut mieluisa juttu meille kaikille. Riitan käynti perjantaisin on mukava viikon lopetus. Lapsetkin ymmärtävät, että hän on eri ikäpolvea, Olbert kertoo.

Kun Kopra kävi syksyllä etukäteen tutustumassa ryhmään, törmäsi hän ikäkysymykseen varsin konkreettisella tavalla:

– Yksi pojista kysyi minulta: ”Kuinka vanha sä oot?”

Kopra kertoi täyttävänsä 80 vuotta.

– ”Sä oot vanha. Paula Koivuniemikin on nuorempi”, poika totesi minulle silmät pyöreinä, Kopra nauraa.

 

Kaivokadun päiväkodin Sammaltossujen ryhmä, henkilökunta mukaan lukien, odottaa innolla Riitta Kopran vierailuja.

Maanantai on varattu vaneritöille. Kopra esittelee tyytyväisenä punaista vaneriomenaa, johon yksi lapsista on piirtänyt kodin omenamadolle.

– Saatoin mainita, että joskus omenista löytyy matojakin.

Olbert kertoo kuinka Riitta piipahti päiväkodilla ohikulkumatkallaan ja oli huolissaan siitä, kun yhdeltä lapselta oli jäänyt vanerieläin kesken. Hän tiedusteli, voisiko sen nyt tehdä loppuun.

– Saan aina valtavasti halauksia lapsilta ja energiaa. Kun saa lapsiryhmän esiintymään juhlassa, siitä tulee onnistumisen tunne, Kopra kertoo.

Hän kannustaa muitakin ikäihmisiä mukaan toimintaan.

Olbert kertoo, että aluksi päiväkodin henkilökunta juttelee mummon tai vaarin kanssa, mistä asioista tämä olisi erityisesti kiinnostunut ja samalla sovitaan yhteisistä pelisäännöistä.

– Tärkeintä on läsnäolo ja halu olla lasten kanssa. Ottaa syliin, jutella ja leikkiä, Olbert tiivistää. HÄSA.

 

Päivän lehti

18.1.2020