Kanta-Häme

Hämeenlinnan pendelöintiraati: Junavuoroissa yhä pahoja puutteita – Tässä aidot parannukset

Kirsi Levä näkee uusissa aikatauluissa pari selvää kohennusta. Hän kritisoi erityisesti lähijunien käyttämistä Hämeenlinnan ja Helsingin sekä Hämeenlinnan ja Tampereen välisillä pitkillä matkoilla.
Hämeenlinnalaiset saavat joulukuussa muutaman uuden kaukojunavuoron.

Hämeenlinnan pendelöintiraadin puheenjohtaja Kirsi Levä näkee 15.12. voimaan tulevissa uusissa juna-aikatauluissa pari selvää parannusta.

– Tampereelta kello 16.04 Hämeenlinnaan lähtevän, aiemmin poistetun tärkeän kaukojunavuoron palauttaminen sekä Helsingistä kello 16.40 lähtevä uusi vuoro.

– Lisäksi Hämeenlinnasta Helsinkiin menee jatkossa aamulla kaksi junaa yhden sijaan. En tosin tiedä, onko se loppujen lopuksi aito parannus.

Murheena lähijunien osuus

Junavuoroissa riittää jatkossakin paikattavaa, Levä korostaa.

Hämeenlinnan pendelöintiraadin puheenjohtaja Kirsi Levä.

– Pendelöinnin näkökulmasta Hämeenlinnan ja Helsingin sekä Hämeenlinnan ja Tampereen välit pitää hoitaa nopeilla yhteyksillä eli niin, että ohiajavat kaukojunat pysähtyisivät Hämeenlinnassa.

Päärataa kulkevia pendelöijiä on hermostuttanut varsinkin VR:n tyyli korvata kaukojunavuoroja lähijunilla, joita VR ajaa valtion ostoliikennetuella.

– Kaukojunat ovat ne meidän aidot junamme, eivät lyhyisiin matkoihin tarkoitetut lähijunat. Ei Hämeenlinnan ja Helsingin välinen matka ole mikään paikallisjunaväli, oli kirjain sitten R tai D. Ihmiset välttävät niitä viimeiseen asti ja kulkevat mieluummin omalla autolla, jos suinkin mahdollista, Levä sanoo.

– Kaukojunia ja lähijunia ei pidä sotkea toisiinsa.

Työssäkäynnin sujuvuus sekä Helsinkiin että Tampereelle on olennainen asia Hämeenlinnan elinvoiman kannalta, hän alleviivaa.

Täynnä vai ei?

Levä huomauttaa, että kuten VR:n ilmoittamat vuorolisäykset omalta osaltaan paljastavat, päärata ei vaikuta olevan lainkaan niin tukossa kuin usein esitetään.

– Kyllähän sinne radalle junia mahtuu. Ei siellä ole kuin muutama tukkoisempi kohta. Hämeenlinnasta poistettiin (vuonna 2016) 14 IC-vuoroa, jotka mahtuivat aiemmin radalle, hän muistuttaa. HÄSA

 

Päivän lehti

28.1.2020