Kanta-Häme

Hämeenlinnan peruskouluissa jaetaan tietokoneet oppilaille – Korvauskäytännöt puhuttavat taas

Hämeenlinnan yhteiskoulun 4. luokkalaiset käyttävät tabletteja monipuolisesti eri oppitunneilla. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan yhteiskoulun 4. luokkalaiset käyttävät tabletteja monipuolisesti eri oppitunneilla. Kuva: Pekka Rautiainen

Koululaisille jaettavat tablet-laitteet ovat jälleen puhuttaneet sosiaalisessa mediassa.

Tänä syksynä Hämeenlinnan kaupungin peruskouluissa jokainen 4.- ja 7.-luokkalainen saa käyttöönsä henkilökohtaisen, lähinnä koulukäyttöön tarkoitetun laitteen.

Kaikki yläkoululaiset saavat käyttöönsä henkilökohtaiset Chromebookit, joiden rinnalla on yhteiskäyttöisiä tabletteja. 4. luokkalaiset puolestaan saavat tablet-laitteen.

– Lisäksi tablettien rinnalla hyödynnetään yhteiskäytössä olevia kannettavia tietokoneita ja Chromebookkeja, kertoo Hämeenlinnan kaupungin digikehittämispäällikkö Jari Harvio.

– Vuosiluokilla 1–3 kaikilla oppilailla on jatkossakin yhteiskäyttölaitteet, koska tarkoituksena on tutustua mahdollisimman moniin erilaisiin laitteisiin ja järjestelmiin, Harvio lisää.

 

Hämeen Sanomat kirjoitti keväällä tablet-laitteiden korvauskäytännöstä, sillä aihe nousi silloinkin sosiaalisessa mediassa puheenaiheeksi.

Harvion mukaan käytännöt ovat pysyneet samoina, mutta epäselvyyksien varalta, niitä on tarkennettu oppilaiden huoltajille.

Laitteen rikkoutuessa normaalissa koulukäytössä, korvausvelvollisuus on koululla.

Jos oppilas rikkoo laitteen tahallaan, on oppilas tai hänen huoltajansa vahingonkorvauslain mukaisesti korvausvastuullisia.

– Säännöt ovat Opetushallituksen linjaamia, mutta totta kai kaikkia rikkoutumisia katsotaan tapauskohtaisesti esimerkiksi tilanne tai oppilaan ikä huomioiden, Harvio tarkentaa.

 

Jos tabletin lasi rikkoutuu, sen voi korjauttaa itse, jos vika on ollut selkeästi käyttäjän.

– Kaikkiin laitteisiin tulee tästä syksystä eteenpäin panssarilasi ja suojakuori. Kyllä aika kovaa saa pudottaa, että sen saa ylipäänsä rikki, Harvio kertoo.

Laite-, sovellus- tai verkkoasioissa koulu on yhteydessä kaupungin ICT-tukeen, josta tabletti lähetetään oikeanlaiseen huoltoon.

Oppilas tai huoltaja eivät ole vastuussa, jos tabletti lakkaa toimimasta kunnolla vaikka järjestelmävian vuoksi.

 

Laitteet ja oppimateriaalit ovat kaikille oppilaille maksuttomia, koska ne kuuluvat perusopetukseen.

– Laitteen tarkoitus on monipuolistaa opiskelua sekä mahdollistaa digitaalisten laitteiden käyttöä opetuksessa, Harvio tarkentaa.

Halutessaan oppilas voi kuitenkin viedä tabletin kotiin. Edellytyksenä on, että oppilaan huoltaja allekirjoittamalla lomakkeen hyväksyy ja sitoutuu noudattamaan laitetta koskevia sääntöjä.

– Laitetta tulee käyttää kotona myös varovaisesti ja turvallisesti, ja sen rikkoutuessa voi joutua korvausvelvolliseksi. Nämä asiat kerrotaan lomakkeessa, Harvio kertoo.

Mikäli huoltaja ei allekirjoita lomaketta, niin laitetta ei viedä kotiin, mutta oppilas voi käyttää sitä koulussa ollessaan. Tällöin käyttäjän vastuu rajoittuu vain kouluympäristöön.

– Jotkut huoltajat eivät edelleenkään halua laitteita kotiinsa, jolloin voidaan sopia, että oppilas saa käyttää laitetta koulun jälkeen vaikka koulun kirjastossa, ja ne jätetään käytön jälkeen kouluun, Harvio tarkentaa. HäSa