Kanta-Häme

Hämeenlinnan pimein paikka? - Ursa listaa pimeitä paikkoja tähtien ihailuun

Leteensuon lisäksi vain Lopella ja Rengossa on riittävän pimeää tähtitaivaan ihailuun.
Hämeenlinnasta Ursan projektiin on ilmoitettu ainoastaan Leteensuon pelto, jossa Hämeenlinnan ja Iittalan valot jäävät kauaksi taivaanrantaan.

Kaupungistuminen ja keinovalaistus ovat tehneet tähtitaivaan seuraamisesta yhä vaikeampaa ennen kaikkea Etelä-Suomessa. Hämeenlinnan Vegan puheenjohtaja Tero Lehtonen sanoo, että Hämeenlinnan ympärillä on niin paljon asutusta ja teollisuutta, että pimeä tähtitaivas on jo harvinaisuus.

– Kartoitimme Riihimäen yhdistyksen kanssa muutama vuosi sitten alueen pimeitä paikkoja. Silloin niitä löytyi ennen kaikkea Hämeenlinnan koillispuolelta, Rengon ja Janakkalan suunnasta. Aika syvälle saatiin mennä ennen kuin Linnunrata näkyi kokonaisuudessaan, Lehtonen sanoo.

Ursa kerää pimeitä paikkoja harrastajien iloksi, sillä ilman karttaa on vaikea löytää parasta näkyvyyttä. Jotta voi nähdä tuhat tähteä, täytyy paikan sijaita pimeässä ja sivussa hukkavalosta. Katuvalojen alta näkee harvoin koko taivaanrantaa.

Hämeenlinnasta Ursan projektiin on ilmoitettu ainoastaan Leteensuon pelto, jossa Hämeenlinnan ja Iittalan valot jäävät kauaksi taivaanrantaan. Paikkaa kehutaan myös oivalliseksi myrskybongauspaikaksi.

– Esimerkiksi kaupungin valot näkyvät kymmeniä kilometrejä. Olen monta kertaa toivonut, että niissä siirryttäisiin kerrankin ledvaloihin

Lehtosen mukaan Suomessa on kaikesta huolimatta hyvät mahdollisuudet seurata tähtitaivasta, kun tilannetta vertaa Keski-Eurooppaan.

Vegalla on observatorio, joka sijaitsee Ahveniston vesitornin katolla. Talviaikana tähtitaivasta seurataan yhdistyksen kaukoputkella. Tiistai-iltaisin observatoriossa pidetään tähtinäytäntöjä.

Ahveniston vesitorni on vielä toistaiseksi yhdistyksen käytössä, mutta sen tulevaisuutta ei tiedetä. Tällä hetkellä neuvotteluja käydään poliisihallinnon kanssa, sillä aivan tornin vieressä olevan poliisikoiralaitoksen alueelle ei pitäisi olla ulkopuolisilla asiaa. Vesitornia hallinnoi Senaattikiinteistöt.

– Olemme iloisia siitä, että meillä on vielä ainakin jonkin aikaa torni käytössämme, Tero Lehtonen sanoo.

Tähtitieteen yhdistys Ursa haastoi suomalaiset elokuun lopussa etsimään pimeitä paikkoja. Yhdistys pyysi ilmiantamaan pimeän paikan ja laittamaan sen Taivaanvahdin kartalle niin, että kuka tahansa saattoi löytää hyvän paikan tähtitaivaan tarkkailulle. Vuosi sitten Ursa järjesti Bongaa Linnunrata -kampanjan. HÄSA

Valoa on kaikkialla

Keinovaloista taivaalle sinkoutuva valosaaste on jo hävittänyt tähtitaivaan kaupungeissa asuvien ihmisten silmistä.

Näet tähtitaivaan helpommin, jos annat silmien sopeutua ensin pimeään vartin verran.

Suorat valot (katuvalot, kännykkä ja taskulamppu) haittaavat sopeutumista.

Hyvin suunniteltu valaistus auttaa näkemään pimeässä.

Älykkään valaistuksen toivotaan vähentävän valosaastetta.