Kanta-Häme

Hämeenlinnan putkitehtaalle lähes 30 miljoonan investointi – lisää tiloja ja kaksi tuotantolinjaa uusitaan

Hämeenlinnan putkitehtaalle valmistuu lisää tiloja.
Putkitehdas tarvitsee useita tuhansia neliöitä lisää varastointi- ja lastaustilaa, kun tuotantoa kasvatetaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Putkitehdas tarvitsee useita tuhansia neliöitä lisää varastointi- ja lastaustilaa, kun tuotantoa kasvatetaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan putkitehtaalle on valmistumassa runsaan 5 000 neliön uudet tilat. Putkitehtaan yhden linjan H3:n purkaminen ja uuden linjan asennustyöt käynnistyvät pian.

– Hämeenlinnan putkitehtaan investointeihin liittyvien töiden odotetaan valmistuvan vuoden 2020 keväällä, kertoo SSAB Europen putkituotannosta vastaava johtaja Kari Väliaho.

SSAB investoi kaikkiaan noin 28 miljoonaa euroa tehtaan putkituotannon uudistamiseen ja kasvattamiseen. Tehtaan varastoa laajennetaan ja tehtaalle rakennetaan uusi lastausalue. Kaksi putkilinjoista uusitaan kokonaan.

– On suunniteltu, että tehtaan tuotanto kaksinkertaistuu. Vuorojärjestelmää uusitaan niin, että joillakin linjoissa työskennellään viisivuorotyössä, Väliaho sanoo.

Tuotanto lisää,

varastotilaa lisää

Uudet putkilinjat rakennetaan entisiin tuotantotiloihin. Varastoa kuitenkin laajennetaan 3 300 neliöllä. Uudella lastausalueella on neliöitä 1 760. Työntekijöille tulevat myös uudet sosiaalitilat.

– Kun tuotanto kasvaa, varastoa on laajennettava, jotta saamme logistiikan toimimaan.

Teijo-Talot toimittaa uudet sosiaalitilat valmiina rakennuksena. Väliaho selittää hankintaa sillä, että tehtaalle olisi joka tapauksessa pitänyt hankkia väliaikaiset sosiaalitilat, jos vanhat olisi päätetty remontoida.

SSAB kasvattaa ja keskittää putkituotantoaan. Kun Hämeenlinnan tehtaan laajennus ja uudet linjat valmistuvat, yhtiö lakkauttaa Hangon Lappohjan putkitehtaan vuoden 2020 aikana.

Putkilinjan hitsauskone hitsaa teräksen sivut niin, että syntyy putki.

Putket nyt

tärkeä asia

Väliaho kertoo, että investointeja putkituotantoon on suunniteltu pitkään. SSAB:ssä putkituotanto on sikäli poikkeuksellista liiketoimintaa, että tuotantoa ei ole lainkaan Ruotsissa.

– Olemme nyt tulkinneet, että putkituotanto on tärkeä asia SSAB:lle. Putkien valmistus on SSAB Europen arvoketjun loppupäässä, Väliaho sanoo.

Kun Lappohjan tehdas lakkautetaan, SSAB:llä on kolme putkitehdasta ja samaan liiketoimintaan kuuluva Toijalan kylmämuovattuja profiileja valmistava tehdas. Väliaho toivoo, että investoinnit myös muihin putkitehtaisiin menestyvät konsernin pitkällä investointilistalla.

Hämeenlinnan putkitehtaan työntekijöiden määrä kasvaa. Väliaho arvioi Hämeen Sanomissa viime syksynä, että tehtaan henkilöstö saattaa kasvaa 70:llä. Nyt hän ei anna arviota.

– Otamme tarpeen mukaan lisää työntekijöitä. Emme tiedä heidän tarkkaa lukumääräänsä.

Putkitehtaalla on tällä hetkellä 120 työntekijää. Vuoden kuluessa uusia työntekijöitä on jo palkattu noin 40.

Erilaisia putkia

Huhtamäki perusti Hämeenlinnan putkitehtaan vuonna 1972. Rautaruukki, joka valmisteli oman putkituotannon käynnistämistä, osti tehtaan seuraavana vuonna. Tehtaalla oli tuolloin vain yksi tuotantolinja.

Rautaruukki osti Etna-Rör -nimisen putkiyrityksen vuonna 1975. Sen tuotanto keskitettiin Lappohjaan.

SSAB:n muut Suomen putkitehtaat ovat Oulaisissa ja Pulkkilassa. Tehtaat valmistavat läpimitaltaan erikokoisia putkia. Hämeenlinnan tehtaan suurimpien putkien läpimitta kasvaa nykyisestä 88,9:stä 127 millimetriin. HÄSA

SSAB:stä kasvua

Rautaruukki sulautettiin ruotsalaiseen teräsyhtiöön SSAB:hen vuonna 2014.

Hämeenlinnan noin tuhannen työntekijän edustajat pelkäsivät, että fuusio pienentää tuotantoa täällä.

Hämeenlinnasta tehtiin teräskonsernin suurimman divisioonan Europen kotipaikka.

Pinnoitus

SSAB päätti vuonna 2015 keskittää kylmävalssatun teräksen sinkityksen Hämeenlinnaan.

Sinkitys ja maalipinnoitus Ruotsin Borlängessä lopetettiin.

Maalipinnoitus keskitettiin Hämeenlinnaan, Kankaanpäähän ja Ruotsin Finspångiin.

Kylmävalssaus

Hämeenlinnan tehtaan kylmävalssaus kasvoi viidenneksen vuonna 2015.

SSAB ilmoitti vuonna 2016 uusivansa Hämeenlinnan tehtaan kylmävalssauksen koko alkupään.

Investointi, joka valmistui vuonna 2018, maksoi lähes 40 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan tehtaan Sinkki 3 -linjaa uudistettiin myös useilla miljoonilla euroilla.

Putkitehdas

Teräskonserni päätti viime vuonna putkituotannon kasvattamisesta.

Osana tätä päätöstä Lappohjan tehdas lakkautetaan ja sen tuotanto keskitetään Hämeenlinnaan.

Päivän lehti

18.1.2020