Kanta-Häme

Hämeenlinnan rahat eivät riitä neuvolapsykologiin

Rahat menevät lastensuojelun korjaavaan työhön eli tulipalojen sammuttamiseen.
Neuvolaankin haluttaisiin psykologi, mutta Hämeenlinnan rahat eivät riitä.

Neuvolapsykologin virkaa ei ole luvassa Hämeenlinnaan ainakaan vuonna 2019, sillä sote-lautakunnan mahdollisesti budjettiin 2019 saama lisärahoitus menee lastensuojelun korjaavaan työhön.

Lastensuojelun menot ylittävät budjetin tänä vuonna arviolta 1,7 miljoonalla eurolla.

Valtuuston demariryhmä teki toukokuussa aloitteen neuvolapsykologin viran perustamisesta. Hämeenlinnasta puutuu alle kouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään sekä neuvolan henkilöstöä tukeva palvelu.

Tällä hetkellä nämä palvelut hoidetaan perheneuvolassa. Sen tehtäviin kuuluu mm. moniammatillinen yhteistyö lastenneuvolan sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kanssa.

Yksi psykologin ja perheneuvojan muodostama työpari on keskittynyt pikkulapsiperheisiin. Yhteistyötä on tehty neuvolan ja päivähoidon kanssa. Perheneuvolan palveluilla on kuitenkin kova kysyntä ja niitä jonotetaan.

Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marika Paasikoski-Junninen arvioi, ettei yksitäisillä resurssin lisäyksillä saavuteta tuloksia, vaan rakenteita, toimintamalleja ja työsisältöjä tulisi tarkastella kokonaisuutena.

Sote-lautakunta päätti keskiviikon kokouksessaan, ettei virkaa perusteta ensi vuodeksi. Tarvetta kuitenkin tutkitaan, kun lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelukokonaisuutta arvioidaan ensi vuoden aikana. HÄSA