Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan rantojen uudet kesäkahvilat: piknik-koreja, lähijäätelöä ja SUP-lautoja

Hämeenlinnan uusien kesäkahviloiden pitäjät on valittu. Kolmeen keskeiseen puistoon tulee uutta toimintaa jo tänä kesänä.
Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Ilmakuva: Ville-Veikko Kaakinen / arkisto, uutisgrafiikka: Soile Toivonen

Hämeenlinnan rannoilta saa tänä kesänä kahvia ja jäätelöä, kunhan uusien kesäkahviloiden pitäjät saavat kaikki lupa-asiansa kuntoon ja ruokapaikkansa avattua.

Kysyimme uusilta yrittäjiltä, mitä oikein on luvassa.

Linnanpuisto: retrohenkeä ja piknik-koreja

Linnanpuiston leikkipuiston läheisyyteen Vanajaveden rannan tuntumaan tulee Kelly Kyllösen Puistokahvila Kelly’s.

Suositulla liikunta- ja ulkoilualueella aukeavan kahvilan sydämenä on retrohenkinen peräkärrykioski, josta myydään kahvin ja jäätelön lisäksi myös smoothieita, hampurilaisia sekä pienpanimoiden tuotteita myös mukaan, jos kahvila saa anniskelu- ja myyntiluvan. Koirille on luvassa vesikuppeja.

Valikoimaan on Kyllösen mukaan tarkoitus valita paikallisia pientuottajien juomia, ruokia ja oluita lähituottajien tukemiseksi.

– Erikoisempana tuotteena ovat valmiiksi kootut piknik-korit, joissa on mukana kaikki tarvittava huovasta eväisiin pientä puistopiknikkiä varten, Kyllönen kertoo.

Kahvilan ympäristöön tulee langaton internet etätöiden tekijöille ja Kellyn suunnitelmissa on myös BBQ-iltojen, olutmaisteluiden ja elävän musiikin tarjoaminen. Alueelle tulee myös wc.

Hämeensaaren puisto: jäätelöä ihan läheltä

Hämeensaaren puistoon nousee laivurinakin tunnetun Awe Vilppaan isohko jäätelökioski terasseineen.

– Meidän tuotteisto perustuu seutukunnalta saataviin paikallisiin tuotteisiin. Esimerkiksi jäätelöt tulevat hämäläiseltä pientilalta, jossa omista lehmistä saadusta maidosta tehdään itse jäätelöä. Vohvelit paistetaan itse kioskilla, Vilpas kertoo.

Hämeensaarta on uudistettu suuresti viime aikoina, kun sinne on rakennettu uusia urheilu- ja leikkipaikkoja sekä uusittu uimarantaa. Awe Vilpas odottaa hieman sivuun jääneen seudun vilkastuvan, kun ihmiset löytävät uudet mahdollisuudet.

Jäätelön ja kahvilatuotteiden lisäksi Vilpas lupaa laajentaa valikoimaa kysynnän mukaan vaikka ruokatuotteisiin asti, jos asiakkaat niin haluavat.

Vilppaalla on jo valmis paikalle siirrettävä kioskirakennus, mutta hän ei ole vielä saanut kaupungilta lopullista tietoa kioskin ja terassin tarkasta paikasta.

Wc-kontti on tulossa paikalle myöhemmin kesällä.

Mahlianpuisto: SUP-lautoja ja kesäpelejä

Mahlianpuistoon eli terveyskeskuksen rantaan nousee Mikko Vuorisen vetämä kahvila, josta saa muutakin kuin jäätelöä ja kahvilatuotteita.

– Meille tulee sinne vuokraustoimintaa, eli ainakin SUP-lautoja ja sähköpotkulautoja. Lisäksi sieltä saa pelejä kuten mölkyn tai sulkapallovälineet lainaan.

Kahvila toimii kioskivaunussa, jonka lisäksi paikalle tulee puuverhoiltu kontti vuokralaitteille sekä kaupungin luvasta riippuen 1-2 puista terassia sekä mahdollisesti myös laituri, josta suppailijoiden olisi helppo lähteä vesille.

Vuorinen kuvailee suositun rantareitin varrella olevaa kesäkahvilan paikkaa Hämeenlinnan aurinkoisimmaksi. Sen ohi kulkee ulkoilijoiden lisäksi myös paljon turisteja rautatieaseman ja hotellin läheisyyden takia.

Paikalle tulee myös wc.

Byrokratian rattaat pyörivät

Kahvilat avautuvat todennäköisesti kesäkuun kuluessa.

Kahvilapaikkojen saajat valittiin vasta viime viikolla ja tarvittavien lupien saaminen kioskien ja kahviloiden avaamiseksi vie oman aikansa.

Yrittäjät voivat pitää kahviloitaan samalla paikalla kolmen kesän ajan.

Kaupunki on suunnitellut kahvilapaikkojen vuokraamista tulevina kesinä myös pääkirjaston viereisestä maaherranpuistosta että Varikonniemen läheltä Asemanrannasta. HäSa

 

Lue myös:

Hämeenlinnan kaupungin kolmeen puistoon on tulossa kesäkahvila – Kysyimme ulkoilijoilta, mitä palveluja he kaipaisivat (6.5.2020)

Kolumni: Kahvila rantareitille? No oli jo herran tähden aikakin! (11.5.2020)

Hämeensaaren kelluvasta ravintolasta tehdään pian vuokrasopimus – Rakentamaan ehkä vuoden sisällä (6.5.2020)

Päivän lehti

29.5.2020