Kanta-Häme

Hämeenlinnan rautatieasemalle avataan syyskuussa R-kioski

Hämeenlinnan rautatieaseman hiipunut palvelutarjonta alkaa elpyä syyskuun loppupuolella, kun entisiin lipunmyynnin tiloihin avataan uusi R-kioski.

Aseman kioskin kauppiaana aloittava Terhi Nyman kertoo, että R-kioskin työntekijät alkavat remontoida tilaa syyskuun 10. päivänä. Myymälä avataan 20. syyskuuta.

– Rautatieasema on hyvä ja vilkas paikka uudelle kioskille. R-kioskeja on ollut tapana avata paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, Nyman sanoo.

R-kioskia on toivottu rautatieasemalle muun muassa Hämeen Sanomien mielipidepalstalla ja Linnan Kehityksen teettämässä pendelöintikyselyssä sen jälkeen, kun aseman palveluita karsittiin rajusti.

Alkuvuodesta 2016 loppui lipunmyynti palvelutiskillä, muutamaa kuukautta myöhemmin pois vietiin pankkiautomaatti, säilytyslokerot ja minikirjasto. Rakennuksen ainoaksi palveluntarjoajaksi jäi Asemaravintola, odotusaulaan ei jäänyt muuta kuin penkit, aikataulut ja lipunmyyntiautomaatit.

Uusi R-kioski palauttaa asemalle mahdollisuuden ostaa junalippuja asiakaspalvelijalta.

Aseman R-kioskin valikoima painottuu Terhi Nymanin mukaan nopeasti mukaan otettaviin eväisiin sekä hyvään kahviin.

– Valikoimaamme tulee esimerkiksi mukaan otettavia deli-tuotteita, kuten salaatteja ja leipiä. Leivät täytämme itse.

Kioski haluaa tarjota myös laadukasta asiakaspalvelua. Siinä Parolan ja Iittalan R-kioskien kauppiaana työskentelevä Nyman on kunnostautunut ennenkin: hänet valittiin vuoden 2017 parhaaksi R-kauppiaaksi, ja asiakaskokemukset olivat yksi palkitsemisperusteista.

Uuden kioskin auettua Nymanin tyttäret jatkavat Iittalan R-kioskin kauppiaina.

Eloa asemalle on tuonut myös Hämeenlinnan Hope-yhdistyksen varasto, joka avattiin alkuvuonna rakennuksen päätyyn.

Yhdistys vastaanottaa varastolleen puhtaita ja ehjiä lasten ja nuorten vaatteita, tarvikkeita, kenkiä, leluja ja urheiluvälineitä parittomien viikkojen torstaisin. Lahjoituksia myös jaetaan varastolta käsin.

– Saimme asemalta hurjasti lisätilaa varastollemme. Täällä on ollut tosi rauhallista, ja vaikka ympäristössä liikkuu paljon ihmisiä, mitään häiriöitä ei ole ollut, kehuu vapaaehtoistyöntekijä Anne Tolvanen.

Asemarakennuksen omistavan VR:n logistiikan viestintäpäällikkö Taina Kuitunen kertoo Hämeen Sanomille sähköpostitse, että R-kioskin avaamisen jälkeen asemalle jää vapaaksi vielä 120 neliömetriä toimistotyyppistä tilaa.

R-kioski vie Kuitusen mukaan noin puolet lipunmyynnin entisestä tilasta, ja lopulle haetaan toimistovuokralaista. Kiinnostusta toimistotilaa kohtaan on jo ollut. HäSa