fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan ravintolaelämässä riittää monipuolisuutta

Kaupungin yöelämän tyylistä, tasosta ja tarjonnasta on vilkkaasti keskusteltu muun muassa lehtemme yleisönosastolla. Millaista sitten on harjoittaa ravintolatoimintaa Hämeenlinnan keskustassa, joka joidenkin mielestä on valaistu hautausmaa ja toisten mukaan liiankin vilkas karnevaalipaikka?
 
– Haastavaa se on, talouden taantuminen näkyy alalla ja Viron tuliaisten kanssa tässä tapellaan, Hämeenlinnan Viihdekeskuksen myyntijohtaja Sami Kuittinen pohtii.
 
– Nuoret tulevat aina vain myöhemmin baariin ja harvemmin autoilukunnossa, joten kyllä he varmaan eteläisestä naapurista alkuiltojen lonkeronsa hankkivat.
 
Kuittinen on ollut ravintolakuviossa yli 20 vuotta ja nähnyt kaupungin yöelämässä erilaisia vaiheita.
 
– Tällä hetkellä kaikenlaista tarjontaa on runsaammin kuin koskaan ennen. On HPK:n pelit, Verkatehtaan konsertit ja kaiken päälle sosiaalinen media, joka joillakin tuntuu korvaavan toisten ihmisten tapaamisen kasvokkain.
 
– Viikonloppuisin ihmiset ovat liikkeellä, mutta viikolla on hiljaisempaa joitakin opiskelijabileitä lukuun ottamatta. Iskelmäbaarin karaoke on auki joka päivä ja siellä kyllä käy väkeä.

Uusi ravintola

Torin Panimo sulki viime viikonloppuna ovensa ja alkuviikosta siitä remontoitiin uutta, torstaina aukeavaa Ale Baaria. Panimon laaja sekä laadukas olut- ja siiderivalikoima ja aikuisten seurusteluravintoa -konsepti ei purrut torin alalaidalla. Uusi liikeidea tarjoilee bilemusiikkia katutason tanssilattialla ja alakerran rokkiluolassa sekä halpoja juomia. Kellarissa kuullaan myös elävää musiikkia ja stand up -vetoja.
 
– Kilpailemme erittäin edullisilla juomilla, se on yksi tapa, Kuittinen toteaa.
 
– Ale Baarin nimi kertoo ravintolasta olennaisen. Baari on normaalisti avoinna keskiviikkona ja perjantaista lauantaihin, mutta tämän viikon torstaina on Hakon järjestämät opiskelijabileet.
 
Viihdekeskuksen Sirkus toimii livepaikkana, jossa näkyvät Suomen suurimmat tähtiartistit. Vanhan liiton tanssimusiikin ystävät eivät Kuittisen mukaan enää Hämeenlinnan keskustassa tanhua edes Suvi Teräsniskan keikoilla. Kuittisen aluetta on keskustassa myös Linnan Krouvi.
 
– Monipuolisuudella ja erilaisilla konsepteilla yritetään pärjätä, että jokaiselle löytyisi jotakin. Ja aina kun jotain remonttia tehdään, asiakaskunta kyllä taas aktivoituu.

Ei liikaa paikkoja

Joulun ja uuden vuoden jäjiltä eletään ravintolamaailmassa tammi-helmikuussa kevään hiljaisinta aikaa. Valon lisääntyessä ja sään lauhtuessa ihmiset lähtevät helpommin poikkeamaan myös tuopilla tai ulkona syömässä. Ohjelmalliset illat houkuttelevat arkenakin.
 
– Pitää olla houkutusta ja koukutusta, Piprakakkutalon saliesimies Jaana Hirvonen arvelee.
 
– Albertin kellarissa on tietovisaa, karaokea ja elävän musiikin iltoja. Ruokaravintolan puolella taas yritysasiakkaat järjestävät usein tilaisuuksiaan arkisin. 
 
Joku on joskus laskenut, että Hämeenlinna olisi ravintoloiden asiakaspaikoissa asukaslukuun nähden maan kärkipäässä. 
 
– Voisi ajatella, että aika rajamailla mennään, mutta en sanoisi, että ravintoloita on liikaa. Uskon, että monet erilaiset vaihtoehdot tuovat bonusta ja hyödyttävät kaikkia.
 
Tänä vuonna Pimeän kaupan ilta on Ystävänpäivänä, joten Piparkakkutalossakin odotellaan pöhinää.
 
– Ihmisiä on paljon liikkeellä, joten varmasti useampi poikkeaa ruokailemaan. Pimeän kaupan ilta on todella tervetullut tapahtuma.

Baareista diskoon

Hannibal on nuorison suosima yökerhodisko, jossa esitetään myös eroottista ohjelmistoa. Meno ja meininki painottuu viikonlopulle, mutta baari on silti auki joka päivä.
 
– Sen verran riittää ryhmää arkisinkin, ettei käytäntöä ole tarvinnut muuttaa, yrittäjä Petri Pälsi sanoo.
 
– Aina avoimet ovet on myös tärkeä osa meidän liikeideaamme, kuten myös se, ettei yökerhoomme ole pääsymaksua.
 
Hannibalin arjen vetonauloja ovat keskiviikkoinen strip tease -ilta, black jack -pöytä sekä monet lautapelit aina vanhan liiton Monopolista lähtien. Pälsikin näkee Hämeenlinnan runsaan tarjonnan vain positiivisessa valossa.
 
– Harvat kuitenkaan viettävät iltansa vain yhdessä ravintolassa. Kyllä monet katsovat parikin pubia alkuillasta ja päättävät sitten kierroksensa yhden tai kahden yökerhon kautta.
 

Menot