Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan ravintoloissa kasvisruoka maistuu edelleen vain harvalle – Liha ei tule katoamaan ruokalistoilta

Kasvisruoan syöminen on kasvattanut suosiotaan, mutta se maistuu edelleen vain harvalle syöjälle.
Ravintola Iso Huvilassa lounaalla Sirkka Günther (edessä oik.), Merja Hietamäki (edessä vas.), Esko Lempinen (takana oik.) ja Juha Simola (takana vas.) "Me olemme kaikki sekasyöjiä. Ilmastosyistä en ainakaan itse jätä lihaa syömättä. Pyrin sen sijaan syömään kotimaista lihaa", kertoo Günther. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Ravintola Iso Huvilassa lounaalla Sirkka Günther (edessä oik.), Merja Hietamäki (edessä vas.), Esko Lempinen (takana oik.) ja Juha Simola (takana vas.) "Me olemme kaikki sekasyöjiä. Ilmastosyistä en ainakaan itse jätä lihaa syömättä. Pyrin sen sijaan syömään kotimaista lihaa", kertoo Günther. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Viidessä hämeenlinnalaisessa ravintolassa naudanlihan poistamista ja täyttä lihattomuutta pidetään mahdottomana.

– Lihattomuus on jokaisen valinta, mutta meillä sellaista ei ole edes mietitty. Nykyinen malli on hyvä, Ravintola Myllytuvan yrittäjä Vesa-Pekka Tauru kertoo.

Keskustelu ruoan ympärillä käy nyt kuumana. Äskettäin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamat Unicafe-ravintolat ilmoittivat lopettavansa täysin naudanlihan tarjoilun.

Hämeenlinnassa Ravintola Iso Huvilassa lihasta ei olla luopumassa, ellei se sitten tulevaisuudessa ole asiakkaiden toive.

Lihattomuuden sijaan asiakkaita kiinnostaa yhä useammin ruoan alkuperä kuin tietystä ruoasta kieltäytyminen.

– Täysi lihattomuus ei toimi, koska ihmiset haluavat sitä syödä. Kotimaisuus ja paikallisuus puolestaan kiinnostavat nyt kuluttajia, kertoo Piparkakkutalon ravintolatoimenjohtaja Jaana Mamia.

Kasvisruokailu on lisääntynyt

Kasvisruoan syönti on kasvattanut suosiotaan ja samalla myös ravintoloissa panostetaan kasvisruokaan.

Myös Hämeenlinnan ravintoloista kerrotaan kasvisruoan suosion kasvaneen myös paikallisten syöjien keskuudessa.

Vielä muutama vuosi sitten kasvisruoka miellettiin erityisruokavalioksi, joka tuli ilmoittaa ravintolaan etukäteen.

– Kasvisruoan kysyntä on ollut selvässä nousussa viimeisten vuosien aikana. Nykyään kasvisruokaa on aina tarjolla lounaalla, ja kuka tahansa voi valita sen, kertoo Verkatehtaan ravintola Iso Huvilan ravintolatoimenjohtaja Laura Paasialho.

Neljästä muustakin ravintolasta vahvistetaan, että trendi on tunnistettu: kasvisruokaa syödään ja kysytään nyt entistä enemmän.

– Ihmisten tietoisuus ruoasta on kasvanut hurjasti, joten ravintoloiden täytyy toimia sen mukaisesti. Kasvisruokaa on lisätty viime vuosien aikana meilläkin, kertoo Mamia.

Lihaa syödään edelleen eniten

Tietoisuuden kasvamisesta ja kasvisruokien lisääntymisestä huolimatta ravintoloista kerrotaan, että edelleen ruokailijoille maistuvat eniten liharuoat.

– Kasvisruoan syöjät ovat edelleen marginaalissa ja täysin vegaanit ovat hyvin, hyvin harvassa. Lounaalla meillä käy yli 150 asiakasta, joista alle kymmenen valitsee kasvisruoan, kertoo Kellariravintola Hällän ravintoloitsija Urpo Nurmiranta.

Uoman yrittäjä Jan Venäläinen kertoo, että vaikka ravintolan lounaalla ei tarjoilla lainkaan punaista lihaa, silti reippaasti puolet ravintolassa myydystä ruoasta on liharuokaa.

– Meillä ei ole alusta asti ollut lainkaan punaista lihaa lounaalla, mutta iltaruoasta suurin osuus on lihaa. Kasvisruoan osuus on muutaman prosentin verran, Venäläinen lisää.

– Kasvisruokaa menee selkeästi enemmän sellaisina päivinä kuin toisena vaihtoehtona on punaista lihaa. Silloin kun tarjolla on kalaa, kasvisruokaa ei mene juuri lainkaan. Täysin vegaanisen ruoan kysyntä on meillä vielä hyvin vähäistä, kertoo Paasialho ravintola Iso Huvilasta. HäSa

 

Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

 

Oikaisu 28.10. kello 16.06. Jaana Mamian nimen kirjoitusasu korjattu. Alkuperäisessä jutussa luki Laura Mamia.

Miten ihmiset syövät?

Piparkakkutalo: alle 10% kaikesta myydystä ruoasta kasvisruokaa, loput liharuokia.

Uoma: reippaasti yli puolet kaikesta myydystä ruoasta liharuokia, loput kasvisruokaa.

Lounasravintola Myllytupa: 95% kaikesta myydystä ruoasta liharuokia, 5% kasvisruokia.

Kellariravintola Hällä: kasvisruokaa 10% kaikesta myydystä ruoasta, 90% liharuokia.

Ravintola Iso Huvila: 80% kaikesta myydystä ruoasta liharuokia, 20% kasvisruokaa.

Kyseiset luvut perustuvat ravintoloiden arvioihin.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic