Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi säästöohjelman ja kutsui naapurikunnat kiputanssiin

Lammin lukion lakkauttamista ei enää mainitakaan päätöksessä talouden tasapainottamisohjelmasta.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi tänään kaupungin talouden tasapainottamisohjelman. Kaupunginjohtajien esitykseen tehtiin kuitenkin yksi muutos ja yksi lisäys.

Äänin 6–5 päätettiin, ettei Lammin lukion lakkauttamista ja toimintojen yhdistämistä kaupungin muihin lukioihin enää erikseen mainita, vaan nyt päätettiin yleisemmin selvittää lukioiden toiminnot.

Laajempana asiana kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että käynnistetään ”kokonaisvaltainen kaupungin hallintorakenteen ja seutuyhteistyön selvitys”. Selvitys on tehtävä kesäkuun 2020 loppuun mennessä.

Päätös kertoo siitä, että Hämeenlinna on tunnistanut seutuyhteistyön yhdeksi säästökeinoksi ja pannut merkille myös naapurikuntien eli Hattulan ja Janakkalan talouskurimuksen.

Tanssiinkutsun tavoitteena ainakin kustannusten kasvun taitto

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) sanoo, että yhteistyöllä voi vähintään taittaa kustannusten kasvua. Hän kutsuu kaupungin liikahdusta asiassa tanssiinkutsuksi.

– Ajattelimme tuoda esille, että ainakin Hämeenlinna on valmis ja halukas lisäämään seutuyhteistyötä niin, ettei se olisi enää kuollut kirjain, vaan tämän vajaan sadantuhannen asukkaan alueen kilpailuetu. Kaikki kolme kipuilevat itsenäisinä. Voisiko yhdessä löytyä hyötyä asukkaille?

Raution mukaan yhteistyötä kuntien välillä voisi olla usealla toimialalla: hammashoidossa, vammaispalveluissa, työllisyyden edistämisessä, päivähoidossa, kouluissa ja elinkeinopolitiikassa.

– Ainakaan kuntien ei pidä lähteä mihinkään palkkakisaan työntekijöistä. Päinvastoin voisimme etsiä myös yhteisiä henkilöstöratkaisuja, Rautio sanoo.

Hän nostaa esiin mahdollisuuden, että kunnilla olisi yhteisiä virkamiehiäkin.

– Nykyinen Hämeenlinnan hallintomalli tehtiin uskossa, että tulee sote, johon meiltä siirtyy 60 prosenttia porukasta. Tulevaan varautumista on senkin kysyminen, että tarvitaanko nykyisten kahden kaupunginjohtajan jälkeen enää molempia virkoja. Voisiko olla jokin seudullinen elinkeinotoiminnan ja strategian yksikkö?

Lammin lukion tilanne selvitetään joka tapauksessa

Rautio ei äänestänyt Lammin lukion maininnan poistamisen puolesta.

– En halunnut nostaa mitään yhtä asiaa kaupunginjohtajien listasta, koska kaikkihan ovat vasta selvitettäviä. Ilmeisesti osa oli sitä mieltä, että maininta turhaan ahdistaa Lammilla.

Voidaanko Lammilla nyt huokaista helpotuksesta?

– Kyllähän selvitys silti oikeasti tehdään, etenkin tilanäkökulmasta. Eihän se ole ollut Lammilla optimaalista. Samalla ymmärrämme, että lukio on siellä myös elinvoimatekijä.

Kaupunginhallituksessa Satu Aaltonen (sd.) ehdotti Kirsti Suorannan (sd.) kannattamana, että kaupunginhallitus muotoilee lukiokohdan näin: ”Lukioiden toiminnot tulee selvittää maaliskuun 2020 loppuun mennessä yhdessä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa.”

Ehdotusta kannattivat demareista myös Ranjith Kumar, Timo Viitanen ja Kirsti Suoranta, perussuomalaisten Antero Niemelä ja kokoomuksen Pekka Arvio. Alkuperäisen esityksen kannalla olivat Raution lisäksi kokoomuksesta Helena Lehkonen ja Juha Kallioinen, vihreiden Airi Raitaranta ja keskustan Antti Leinikka.

Seminaarin koulun omistajan kanssa vuokravääntö jatkuu

Selvitys Myllymäen koulun yhdistämisestä Seminaarin kouluun herätti odotetusti välitöntä vastustusta. Raution mukaan koulu päätyi listalle peruskorjauksen tarpeensa vuoksi ja koska Seminaarin koulu on niin lähellä.

Kaupunki on vääntänyt jo kauan Seminaarin koulun omistajan, Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa peruskorjauksesta.

– Valtio on tässäkin asiassa tiukka neuvottelukumppani. Totta kai valtion toimijoilla on omistajaohjauksessa asetetut tulostavoitteensa, Rautio muotoilee.

Yhtiön suurin omistaja on Suomen valtio, jota edustaa yhtiössä Senaatti-kiinteistöt.

Onko siis mahdollista, ettei Myllymäen koulun kannatakaan siirtyä Seminaarin koululle, jos vuokranantaja tekee kalliin peruskorjauksen ja vuokrataso nousee?

– Totta kai, kaikkihan on mahdollista.

Kaikki päätökset tehdään vielä erikseen

Talouden tasapainotusohjelman hyväksyminen ei vielä merkitse yhdenkään säästöpäätöksen lukkoon lyömistä. Päätökset tehdään erillisten valmistelujen jälkeen.

Rautio lupaa, että kaupunkilaisia kuullaan selvityksissä.

– Ei kuitenkaan voi olla niin, että eniten ääntä pitävää myös kuullaan eniten. Kun kaupungin käyttötaloudessa on joka vuosi noin 10 miljoonaa enemmän kuluja kuin mihin varaa, on pakko tehdä rakenteellisia muutoksia.HÄSA

Uutista täydennetty kello 20.10 haastattelulla.

Lue myös: Hämeenlinnan kaupungilla edessään isot säästöt