Kanta-Häme

Hämeenlinnan seudun asetelmat ennallaan

Hallituksen budjettiriihessään tekemä esitys kuntien pakkoliitoksista ei ainakaan tuoreeltaan muuttanut kuntajohtajien kantoja Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa.

Hallituksen äärimmäisen epäselvästi muotoillun esityksen sisältö on, että pakkoliitoksiin voidaan ryhtyä, jos kaikkien alueen asukkaiden enemmistö sitä kannattaa.

Hallitus rajasi esityksensä koskemaan maan 12 suurinta kaupunkiseutua, mutta ei pääkaupunkiseutua. Mitä 12 kaupunkiseutua nimenomaisesti tarkoitetaan, ei esityksessä lueteltu.

Hämeenlinnan vt kaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo, että jos pakkoliitos tulee mahdolliseksi, se edellyttäisi jonkinlaista kansanäänestystä. Hän uskoo hallituksen vievän esittämäänsä linjaa eteenpäin.

– Sinänsä pakkoliitos ei ole koskaan hyvä. Vapaaehtoisuus olisi parempi.

Isosuo selittää, että kuntien pitää marraskuuhun mennessä kertoa valtiovarainministeriölle, minkä kuntien kanssa haluaa liitosasiaa selvittää. Kevääseen mennessä selvitys on tehtävä.

– Hämeenlinnan kanta on edelleen, että asiaa selvitetään Hattulan ja Janakkalan kanssa.

Naapurikunnissa ei riemuita

Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok) on pettynyt sekä oman puolueensa johdon että hallituksen toimintaan asiassa.

– Kaikki poliitikkojen aiemmat puheet menettivät merkityksensä. Jos valtio kuvittelee, että valtiontalous hoidetaan tällä kuntoon, tuhlataan ruutia. En hyväksy pakkoliitoksia ja voin kuvitella Janakkalan kunnanvaltuuston olevan samaa mieltä.

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo, että Tilastokeskuksen mukaan Hämeenlinnan seutu ei kuulu 12 suurimman kaupunkiseudun joukkoon.

– Tässä vaiheessa hallituksen esitys ei vaikuta mitenkään. Asiaa käsitellään kunnassa epävirallisesti.

Heidi Rämön mielestä ehdotus asettaa suomalaiset eriarvoiseen asemaan, kun pakkoliitoslaki voimaan tullessaan koskisi osaa väestöstä, muttei kaikkia.

– Monta juridista asiaa pitää ratkoa ennen kuin lakiesitystä voidaan viedä eteenpäin. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020