Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan seudun nuoret herättelivät aikuisia ilmastolakossa: “Puhutaan vaan pumpulisia, mutta ei saada mitään aikaan”

Ympäri maailmaa levinnyt ilmastolakko täytti Hämeenlinnan torin portaat perjantaina. Nuoret uskovat, että he voivat vaikuttaa päättäjiin ja ilmastonmuutokseen.
Hämeenlinnan torille kerääntyi perjantaina kaikenikäisiä nuoria ilmastolakkoon. Osallistujia oli noin sata aina lukiolaisista alakoululaisiin ja sylivauvoihin. Lakkolaiset olivat yhtä mieltä siitä, että päättäjät eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan torille kerääntyi perjantaina kaikenikäisiä nuoria ilmastolakkoon. Osallistujia oli noin sata aina lukiolaisista alakoululaisiin ja sylivauvoihin. Lakkolaiset olivat yhtä mieltä siitä, että päättäjät eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Kuva: Pekka Rautiainen

– Mitä me vaaditaan?

– Ilmastotoimia!

– Milloin?

– Nyt!

Hämeenlinnan torin portailla kaikuvat huudot perjantaina, kun paikalle on kerääntynyt lähemmäs satapäinen joukko nuoria seudun lukioista ja kouluista. Perjantaina vietettiin kansainvälistä ilmastolakkoa, jossa nuoret jättivät menemättä kouluun ja kerääntyivät mielenilmauksiin ilmastotekojen puolesta.

Koululaiset lakkoilivat ainakin 123 maassa kaikissa maanosissa aina Etelä-Mannerta myöten. Suomessa ilmastolakkoa vietettiin Ylen tietojen mukaan ainakin 27 paikkakunnalla. Kanta-Hämeessä lakkoiltiin Hämeenlinnan lisäksi ainakin Riihimäellä.

Hämeenlinnan ilmastolakon kutsui koolle joukko Kaurialan lukion kakkosluokkalaisia. He haluavat tulla kuulluiksi ja vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

– Tämä on tärkeä asia ja jonkun pitää tehdä sille jotain. Me halutaan säilyttää meidän tulevaisuus, sanoo Ella Laiho Kaurialasta.

– Aikuiset eivät tee asialle mitään, niin me teemme kaiken, minkä pystymme.

Katso video Hämeenlinnan ilmastolakosta:

 

Parolan lukion säilyttämisestä esimerkkiä

Ympäri maailmaa levinneet ilmastolakot ovat saaneet innoituksensa ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin koululakoista.

16-vuotias Thunberg on osoittanut mieltään Ruotsin valtiopäivien edessä perjantaisin. Viime viikolla hänet nimitettiin ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

– Ilmastolakko on niin laaja liike, että tällä on varmasti vaikutusta. Jos yksi ihminen pystyy saamaan jotain näin suurta aikaiseksi, miksi meidän äänellämme ei olisi väliä, kysyy Aapo Reima Kaurialan lukiosta.

Torille on tullut nuoria myös Hämeenlinnan lähikunnista. Yksi heistä on Parolan lukiossa opiskeleva Aaron Pummer Hattulasta. Hän oli mukana myös silloin, kun nuoret vastustivat Parolan lukion lakkauttamista helmikuussa.

– Saimme säilytettyä Parolan lukion lakkautusuhalta meidän nuorten toimien takia. Olen herännyt siihen, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen on helpompaa, kun meitä on paljon. Joukossa on voimaa, Pummer sanoo.

– Tulee olemaan piste, että on myöhäistä. Silloin merenpinnan nousua ei voi enää pysäyttää, saarivaltiot katoavat, ilmasto muuttuu ja eläinlajeja kuolee sukupuuttoon. Vielä on aikaa muuttaa se. Mua pelottaa, että jää kaduttamaan, jos en tee mitään.

Kaurialan lukion toisen vuoden opiskelijat Aapo Reima (vas.), Iida Kuoppamaa, Ella Laiho, Tuulevi Rantanen ja Siiri Vainikka olivat iloisia ilmastolakon suosiosta Hämeenlinnassa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kaurialan lukion toisen vuoden opiskelijat Aapo Reima (vas.), Iida Kuoppamaa, Ella Laiho, Tuulevi Rantanen ja Siiri Vainikka olivat iloisia ilmastolakon suosiosta Hämeenlinnassa. Kuva: Pekka Rautiainen

“Ilmastopolitiikan pitää olla kunnianhimoisempaa”

Nuoria huolestuttaa eniten se, kuinka nopeasti ilmastonmuutos etenee. Aapo Reiman mielestä nyt pitäisi tehdä niin kunnianhimoista ja konkreettista ilmastopolitiikkaa, että lämpeneminen pysähtyy puoleentoista asteeseen.

– IPCC-raportissakin pidetään sitä viimeisenä turvallisena rajana. Hiilineutraaliuden tavoittelu mahdollisimman nopeasti on lähtökohta kaikissa maissa.

Reima muistuttaa, että kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta sitoutuivat siihen, että lämpeneminen pidetään puolessatoista asteessa.

– Suurin osa konkreettisista toimista ei riitä tämän täyttämiseen. Ilmastopolitiikan pitää olla paljon kunnianhimoisempaa Suomessa.

Kaurialan lukion nuorten mielestä päättäjät ja aikuiset tekevät liian vähän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kaikkialla.

– Puhutaan vaan pumpulisia, mutta oikeasti ei saada mitään aikaan, Siiri Vainikka sanoo.

Nuorten terveiset tulevalle eduskunnalle

Lukiolaisten mielestä jokainen voi elää ympäristöystävällisemmin. He itse suosivat julkisia kulkuneuvoja tai kävelyä, vaihtavat muovipussit kestokasseihin ja ruokavaliossa punaisen lihan ja maitotuotteet kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin mahdollisimman usein.

Ilmastolakon nuoret vaativat aikuisilta ilmastotoimia.

– On jokaisen oma valinta, miten vaikuttaa. Kaikki teot ovat tärkeitä. Pienistä teoista on suuri hyöty, jos tarpeeksi moni ottaa ympäristön huomioon, Aapo Reima toteaa.

Kaurialan lukion nuoret muistuttavat, että ilmastolakossa on kyse meidän kaikkien tulevaisuudesta ja maapallosta.

– Ilmastotoimia ei voi lykätä enää pidemmälle. Meillä nuorilla ei välttämättä ole edes vanhuutta, jos maailma menee tähän suuntaan, toteaa Iida Kuoppamäki.

Nuorilla on terveisiä myös ensi kuussa valittavalle uudelle eduskunnalle.

– Ilmastonmuutokseen pitäisi alkaa vaikuttaa, kohta on ihan liian myöhäistä. Ilmastotoimia tarvitaan nyt heti, Tuulevi Rantanen sanoo.

Huuto jatkuu torin portailla.

– Nyt on pakko! HäSa

Lue lisää:
Ilmastolakkoon osallistuva koululainen tarvitsee lakkoiluun vanhempansa anoman luvan
Ilmastolakkoileville suomalaisnuorille tukea tiedeyhteisöltä – Yli 300 akateemikkoa allekirjoitti tukikirjeen: “Vähintä mitä voimme tehdä”

Ilmastonmuutos huolettaa nuoria

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut jyrkästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vuoden 2008 Nuorisobarometrissa 40 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa melko tai erittäin paljon epävarmuutta ja turvattomuutta ihmisestä johtuvasta ilmastonmuutoksesta.

Tämän vuoden barometrin mukaan viime vuonna ilmastonmuutoksesta huolestuneita oli lähes 70 prosenttia.

Suomen lukiolaisten liitto kannusti nuoria osallistumaan lakkoon, koska se toteuttaa opetussuunnitelmaa.

Gallup: Mitä ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä?

Hämeenlinnan seudun nuoret osallistuivat kansainväliseen ilmastolakkoon. Mitä heidän mielestään pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

"Kaikessa päätöksenteossa pitäisi mennä ilmastovaikutusten huomioiminen edellä, eikä talouskasvu edellä. Fossiilisista polttoaineista täytyy luopua. Päätösten ilmastovaikutuksia ja myös välillisiä vaikutuksia pitää ajatella pitkällä aikavälillä." Kuva: Pekka Rautiainen

“Kaikessa päätöksenteossa pitäisi mennä ilmastovaikutusten huomioiminen edellä, eikä talouskasvu edellä. Fossiilisista polttoaineista täytyy luopua. Päätösten ilmastovaikutuksia ja myös välillisiä vaikutuksia pitää ajatella pitkällä aikavälillä.”

Miika Tuominen, 17, Parolan lukio

"Suomi ei pysty tekemään paljon muuta kuin olemaan mallioppilas, joka näyttää esimerkkiä muille. Pystymme kehittämään teknologioita, jotka auttavat muita maita. Eniten pitäisi parantaa asioita Kiinassa ja kehittyvissä maissa. Sitä kautta pystytään parhaiten vaikuttamaan ilmastonmuutokseen." Kuva: Pekka Rautiainen

“Suomi ei pysty tekemään paljon muuta kuin olemaan mallioppilas, joka näyttää esimerkkiä muille. Pystymme kehittämään teknologioita, jotka auttavat muita maita. Eniten pitäisi parantaa asioita Kiinassa ja kehittyvissä maissa. Sitä kautta pystytään parhaiten vaikuttamaan ilmastonmuutokseen.”

Ella Pullinen, 17, Janakkalan lukio

"Fossiilisista polttoaineista pitäisi luopua kokoa ajan vähentämällä. On hyvin epärealistista, että niiden käyttö loppuisi kokonaan kerralla. Vaihtoehtoisia energiamuotoja, kuten tuulta ja vettä, pitää hyödyntää enemmän." Kuva: Pekka Rautiainen

“Fossiilisista polttoaineista pitäisi luopua kokoa ajan vähentämällä. On hyvin epärealistista, että niiden käyttö loppuisi kokonaan kerralla. Vaihtoehtoisia energiamuotoja, kuten tuulta ja vettä, pitää hyödyntää enemmän.”

Aaron Pummer, 16, Parolan lukio