fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan seudun yhdistyksillä on tarvetta lisäkäsille

Hämeenlinnan seudun yhdistykset toivovat ennemmin lisää työvoimaa kuin rahaa. Tämä selviää seudun yhdistysten toimintaa kartoittavasta kyselystä, jonka toteutti SILTA-yhteistyöverkosto.

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan yhdistyksille suunnattuun kyselyyn vastasi 83 yhdistystä. Hämeenlinnan seudulla on yhdistysrekisterin mukaan jopa yli 2000 yhdistystä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista yhdistyksistä kaipasi enemmän väkeä toteuttamaan toimintaa.

Yhdistysten mukaan ikääntyvien aktiivien tilalle on paikoin vaikea löytää nuorempaa polvea.

Eri alojen yhdistyksistä suurin osa kaipaa kyselyn mukaan työvoimaa enemmän kuin rahoitusta. Esimerkiksi omais- ja terveysalan yhdistyksistä alle puolet kaipasi lisää rahoitusta, kun lisätyövoimaa tarvitsi jopa 84 prosenttia.

Yksi näistä yhdistyksistä on Kanta-Hämeen Muistiyhdistys, joka hakee koko ajan vapaaehtoisia. Yhdistyksen läheisverkosto-ohjaaja Toini Kärkkäinen kertoo, että enemmistö noin 70 vapaaehtoisesta on eläkeikäisiä naisia.

– Yhdistyksen toiminta ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisia.

Suurin osa vastanneista yhdistyksistä, eli 60 prosenttia, toimii vapaaehtoisvoimin. Yhteensä kaikkien yhdistysten toiminnassa oli mukana yli 2 800 vapaaehtoista.

Palkattuja työntekijöitä vastanneissa yhdistyksissä oli yli 300. Työntekijävetoisia yhdistyksiä oli 40 prosenttia, ja yhdessä yhdistyksessä oli keskimäärin 9,3 palkattua työntekijää.

Epävarmuus yhdistysten muuttuvasta toimintaympäristöstä korostui kyselyn vastauksissa.

Monia yhdistyksiä mietityttivät turvapaikanhakijatilanteen ja etenkin sote-uudistuksen vaatimat kehitystarpeet.

Tulevan sote-uudistuksen on kerrottu lisäävän kolmannen sektorin merkitystä, mutta sen vaikutuksia esimerkiksi yhdistysten työntekijämääriin ei vielä tiedetä.

Hämeen Setlementin järjestöpäällikkö Sara Löyttyjärvi arvelee, etteivät ainakaan yhdistysten taloudelliset resurssit lisäänny. Hän odottaa tulevaisuudelta lisää yhteistyömahdollisuuksia ilman sote-uudistustakin.

– Tarve kasvaa joka tapauksessa. Jos tehtäisiin enemmän yhteistyötä, pienemmillä resursseilla voitaisiin tehdä enemmän.

Kyselyn perusteella yhdistykset ovat erityisen halukkaita tekemään yhteistyötä sekä muiden yhdistysten että kaupunkien tai kuntien kanssa.

SILTA toteutti kyselyn Hämeenlinnan seudun koko yhdistyskentällä nyt ensimmäistä kertaa. Tavoitteena on kerätä tietoa jatkossa vuosittain. HÄSA

Menot