Kanta-Häme

Hämeenlinnan seutu on militariaharrastajan aarreaitta, kierroksella selviää myös Ruotsin armeijan salainen ase

Tämä juttu on omistettu vanhan varuskuntakaupungin muistoille, joka saa kesästä toiseen lukuisat Hämeenlinnassa tai Parolannummella varusmiespalveluksensa suorittaneet verestämään muistojaan kenttien ja kasarmien vaiheilla. Heitä on monta.
Reima Lundberg paljastaa Ruotsin armeijan salaiset aseet. Ritsoja on Etulinja-myymälästä myyty kuin siimaa. Kuva: Esko Tuovinen
Reima Lundberg paljastaa Ruotsin armeijan salaiset aseet. Ritsoja on Etulinja-myymälästä myyty kuin siimaa. Kuvat: Esko Tuovinen

SA-kaupassa Harvialantiellä voi henkäistä syvään vahvaa varusvaraston tuoksua.

Myymälänhoitaja Jarmo Romu yllättää, eikä esittelekään hittituotteena tuttua M62-maastopukua tai peltipaitaa, vaan vahvarakenteiset ja säänkestävät armeijan laatikot, joita voi käyttää esimerkiksi mökillä säänkestävinä säilytyslaatikkoina.

SA-kaupan tavara on puolustusvoimien käytöstä poistamaa omaisuutta, jonka myyntituotot menevät omistajalle.

Hinnat ovat todella kohtuullisia ja tavara hyväkuntoista, vaikkakin osa kovastikin käytettyä.

Jarmo Romu SA-kaupasta vinkkaa, että armeijan säilytyslaatikoista on moneksi myös siviilikäytössä. Kuva: Esko Tuovinen
Jarmo Romu SA-kaupasta vinkkaa, että armeijan säilytyslaatikoista on moneksi myös siviilikäytössä.

Esimerkiksi erittäin kysyttyjä armeijan polkupyöriä poistuu puolustusvoimien käytöstä enää vain rikkoonnuttuaan eli myyntiin tulee lähinnä hylkypyöriä. Pyörät on hinnoiteltu kunnon mukaan. Pyöränhaluisten kannattaa kysyä tarjontaa suoraan kaupasta.

Monet armeijan tarvekalut soveltuvat sellaisenaan siviilikäyttöön, kuten metsästäjien käyttämät naamioverkot tai vaikkapa monenlaiset jalkineet ja esimerkiksi astiat.

Vanhanmallisia maastopukuja on vielä tarjolla, mutta esimerkiksi isoimmille pojille ei löydy enää takkiosaa.

Loppuun surullinen uutinen: intin klassiset eli aidot peltipaidat on myyty loppuun, eikä niitä tiettävästi enää ole tulossa myyntiin.

Ruotsin armeijan salainen ase

Etulinja on Etelä-Hämeen Reserviläispiirin militaria-myymälä näkyvällä paikka Linnankasarmin kulmalla.

Kesällä myymälän uusi maamerkki ja sisäänheittäjä on sen edustalle saapuva Sturmgeschütz-rynnäkkötykki eli Sturmi, joka korvaa Panssarimuseoon siirtyneen venäläisen valkoiseksi maalatun Kirovin.

Etulinjan Reima Lundberg esittelee myymälän ehdottoman menestystuotteen, tai oikeastaan niitä on kaksi.

Ensimmäinen on Ruotsin armeijan salainen ase: ritsa. Muovisia ritsoja on Etulinjasta myyty käsittämättömiä määriä, jopa noin 20 000 kappaletta.

Toinen hitti on armeijan musta kenkälankki, se, jolla nahkakengät saa takuulla kiiltäviksi.

– Asiakkaita meillä käy ympäri Suomen ja – ympäri maailman, kertoo Reima Lundberg. Tarjolla on useiden muidenkin maiden kuin Suomen armeijan ylijäämätavaraa.

Myös Etulinjassa on myynnissä intin fillareita, mutta kunnostettuina, eli hintakin on korkeampi kuin SA-kaupassa.

– Kun olemme ostaneet 10 pyörää, niin saamme kasattua niistä myyntiin 5.

Militarian museokaupan menekkituotteita ovat projektitutkija Päivi Yli-Karhulan esittelemät lippikset. Kuva: Esko Tuovinen
Militarian museokaupan menekkituotteita ovat projektitutkija Päivi Yli-Karhulan esittelemät lippikset. Kuva: Esko Tuovinen

Museopysähdys tykkien katveessa

Linnankasarmilla toimii myös maavoimien kolmen aselajin, tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajien historiaa tallentava ja esittelevä Museo Militaria.

Perusnäyttelyä ja ulkonäyttelyaluetta täydentävät kesällä 2019 kenraali Kaarlo Kivekkäästä kertova erikoisnäyttely, kaatuneiden muistopäivänä 19.5. avattu Menetys ja muisto -näyttely sekä Hämeenlinnan sotilaskotiyhdistyksen ripustama valokuvanäyttely. Kesäohjelmassa on myös opastuksia.

Museon yhteydessä on Linnankasarmin alueella museokauppa, jossa voi käydä ostoksilla myös ilman maksullista museokäyntiä.

Militariassa on myös ravintola ja aurinkoinen terassi Linnankasarmin vanhan kentän puolella.

Projektitutkija Päivi Yli-Karhula kertoo, että museokaupassa suosituimpia tuotteita ovat muun muassa isänmaallishenkiset lippalakit.

Muistoksi voi kaupasta ostaa monenlaisia muitakin muistoesineitä ja mm. kirjallisuutta. Myyntiin on tulossa mm. Lauri Palvan Sankarivainajien tie kotiin -kirjaa, jossa kerrotaan talvisodan aikaisten kaatuneiden evakuointikeskusten toiminnasta.

Ainutlaatuinen aselajimuseo

Panssarimuseon johtaja Simo Hautala johtaa ainutlaatuista panssarikalustoa esittelevää aselajimuseota Hattulassa.

– Perusnäyttelymme maailmanharvinaisuudet kiinnostavat yleisöä, josta merkittävä osa tulee ulkomailta ja muun muassa Venäjältä.

Tankkitupa-kahvilan myymälässä panssariharrastajille on tarjolla muun muassa kattava valikoima pienoismalleja ja monenlaista militaaritavaraa, kuten aidon käsikranaatin näköisiä käsikranaattijäljitelmiä, sotilaskypäriä sekä muita päähineitä aina perinteisiin neuvostoarmeijan hiippalakkeihin saakka.

– Halutuimpia kypäriä ovat vanhat saksalaismalliset, joiden jäljitelmätkin viedään nopeasti hyllystä.

Tästä lähtee järeää hylsyä vaikka mihin tarkoitukseen, esittelee Panssarimuseon johtaja Simo Hautala Tankkituvan valikoimia. Kuva: Esko Tuovinen
Tästä lähtee järeää hylsyä vaikka mihin tarkoitukseen, esittelee Panssarimuseon johtaja Simo Hautala Tankkituvan valikoimia. Kuva: Esko Tuovinen

Kuluva vuosi on panssarijoukkojen juhlavuosi.

Simo Hautala kertoo, että heinäkuussa museon kalustoa on – panssarikiltalaisten ansiosta ajokunnossa – juhlistamassa 100 vuotta täyttävää panssariaselajia.

Hautala painottaa, että Panssarimuseossa on paljon muutakin kuin vain ”kovaa rautaa”.

– Tämä on koko perheen paikka ja haluamme ehdottomasti tarjota jokaiselle jotakin.

Muita Hämeenlinnassa inttinsä käyneiden muistelukohteita voivat olla esimerkiksi kaupungin keskustan länsipuolella Suomenkasarmien ja Poltinahon alueet, jotka on sotilaskäytöstä poistuttuaan muutettu lähinnä asuinalueiksi.

Hattulan Parolannummella myös siviiliasiakkaita palvelee Panssariprikaatin Sotilaskoti 2, jossa voi käydä perinteisillä sotkun munkkikahveilla. HäSa

 

Julkaistu Hämeen Sanomien kesälehdessä 21.5.2019. Lue koko kesälehti tästä linkistä.

 

Osoitteita

SA-kauppa: Harvialantie 2B, Hämeenlinna

Etulinja: Etelä-Hämeen Reserviläispiiri, Linnankasarmi rak 1, Hämeenlinna

Museo Militaria: Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna

Panssarimuseo: Hattulantie 334, Parola

Panssariprikaatin sotilaskoti 2: Parolannummentie 219, Parolannummi.

Päivän lehti

21.1.2020