Kanta-Häme

Hämeenlinnan sote-pomo Lindberg: Hallituksen soten suurin ongelma ratkesi – Antoi uuden kouluarvosanan

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg arvioi, että sote-uudistuksen läpimeno tällä vaalikaudella on nyt "fifty-fifty".
Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtajan Jukka Lindbergin mielestä hallituksen sote-uudistus on ottanut selviä edistysaskelia. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtajan Jukka Lindbergin mielestä hallituksen sote-uudistus on ottanut selviä edistysaskelia. Kuva: Riku Hasari

Hallitus on onnistunut ratkaisemaan sote-mallinsa suurimman ongelman, joka oli kuntien roolin epämääräisyys, arvioi Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja, viime hallituskauden sote-uudistusta Kanta-Hämeessä vetänyt Jukka Lindberg.

– Maakunnalle tulee joka tapauksessa jakamaton järjestämisvastuu. Kunnilla on tuottamismahdollisuus, jos maakunta haluaa niiltä jotain tilata. On maakunnalle hyödyllistä, jos palveluja voi oman tuotannon lisäksi ostaa kunnilta tai yhtiöiltä, hän sanoo.

Kokonaisuus pysyy siis selvästi yksissä eli maakunnan käsissä.

– Tämä on hallitukselta ihan hyvä ratkaisu, jonka kanssa voidaan elää.

Aiemmin Lindberg on varoitellut, että kuntien oikeus tuottaa palveluja hajottaisi palvelujen integraation, joka on sote-uudistuksen keskeinen päämäärä. Viime toukokuussa hän antoi hallituksen tuolloin tuoreille sote-suunnitelmille vaatimattoman kouluarvosanan 7–.

– Nyt annan kasi puolikkaan.

Maakuntavero vaikea pala

Soten toinenkin aiempi kompastuskivi, rahoitusmallin epäselvyys, on nyt pääpiirteittäin linjattu: sote-maakunnat aloittavat valtionrahoituksella, mutta sen jälkeen siirrytään maakuntaverotukseen.

– Puhtaassa verotusoikeudessa ei välttämättä onnistuta, koska maakuntien erot taloudellisessa kantokyvyssä ja väestökehityksessä alkavat olla niin hurjia, Lindberg epäilee.

– Joihinkin maakuntiin tulisi ihan jäätävästi raskaampi maakuntaverotus kuin joihinkin toisiin, jos tähän ei luoda mitään tasausmekanismia. Luulen, että tämä asia alkaa pikkuhiljaa tulla poliitikkojen iholle, ministeri Kiurusta lähtien, hän pohtii.

Kuntien valtionosuusjärjestelmän kaltaisen maakuntien tukijärjestelmän luominen voi osoittautua monimutkaiseksi projektiksi. Lisäksi uusi verotustaso saattaa johtaa siihen, että kansalaisten verottaminen karkaa käsistä – paitsi jos verotukselle säädetään jonkinlaisia rajoituksia, mikä ei sekään ole helppo rasti.

Kun valinnanvapaus on poistettu, perustuslaki tuskin enää nousee sote-uudistuksen esteeksi, Lindberg arvioi, mutta poliittinen prosessi on oma lukunsa.

– Sanoisin, että 85 prosentin todennäköisyydellä tästä saadaan aikaan kokonaisuus, joka kestää perustuslain. Sen suhteen, meneekö tämä poliittisesti läpi, arvioni on fifty-fifty.

Hankerahoitus kiinnostaa

Kanta-Hämeessä ei jääty vain odottelemaan valtakunnallisen sote-lainsäädännön valmistumista, vaikkei maakunta-sotea saatu edes valmisteille vapaaehtoiselta pohjalta.

Lindbergin mukaan Kanta-Hämeeseen aiotaan haalia mukava potti sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää sote-hankerahoitusta, jota myönnetään pääasiassa maakunnan laajuisiin hankkeisiin.

– Virkamiestasolla olemme koko ajan olleet hyvässä vauhdissa ja valmiudessa, vaikkei poliittisesti mitään synnykään.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti perjantaina sote-uudistuksen tilanteesta. Sote-rakenneuudistukseen liittyvät lait on tarkoitus säätää tämän vuoden loppuun mennessä, jotta koko lakipaketti ehdittäisiin saada läpi tällä hallituskaudella. HÄSA

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic