Kanta-Häme

Hämeenlinnan teatterilta aiotaan taas leikata tukea

Johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo kokee, että teatteri on jo osallistunut säästötalkoisiin leikkaamalla kulujaan tänä ja ensi vuonna yhteensä 200 000 euroa.

Kaupungin talousarvioesitys oli kylmä suihku Hämeenlinnan Teatterille. Budjettiehdotuksessa kaupungin tuki teatterille pienenisi 70 000 eurolla ja olisi ensi vuonna 1,88 miljoonaa euroa, kun se on aiemmin ollut 1,95 miljoonaa.

Mitä ajatuksia tämä herättää, teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo?

– Meillä oli elokuussa normaalisti budjettineuvottelut kaupungin kanssa ja siellä lähdettiin siitä, että lähtötaso on nolla, leikkausta ei tule. Tähän päivään asti olin elänyt siinä käsityksessä, että näin edetään. Ilmeisesti kaupunki on joutunut nyt löytämään säästöjä jokaisesta lautakunnasta ja me olemme iso avustuksen saaja, joten näin ollen meiltä lähtisi noin merkittävä summa. Onneksi tämä menee vielä kaupunginvaltuustoon, mitä ennen voi tapahtua toivon mukaan muutoksia.

Mitä tuen leikkautuminen merkitsee teatterin toiminnalle?

– Myös valtionosuudestamme tippuu ensi vuodelle 23 000 euroa pois. Tämä on meille tässä kohtaa hyvin vaikeaa, koska toteutamme jo omaa säästöohjelmaa, jossa ollaan löytämässä säästöä 100 000 euroa tälle vuodelle ja samat 100 000 euroa ensi vuodelle. Kesäkuussa tehtiin yt-päätös, ja lomautukset ovat parhaillaan menossa.

– Voisin sanoa, että vaikka olen luovien alojen ammattilainen, luovien ratkaisujen löytäminen tähän tilanteeseen asetetaan todella korkealle.

Mistä teatteri voi vielä säästää?

– Meidän täytyy löytää lisää yhteistuotantoja, tilasäästöjä ja mahdollisia vuokralaisia tiloihin. Tarvitsemme enemmän tuloja, emmekä voi tehdä niin isoja tuotantoja. Täytyy yrittää pienentää joka suunnasta. Toivottavasti löytäisimme ratkaisuja, että selviäisimme ilman yt-neuvotteluja, kun edellisistä on juuri päästy.

Onko tuen pieneneminen mahdollista kuroa kiinni lipunmyynnillä?

– 70 000 euron paikkaaminen ei ihan lipunmyynnillä onnistu, mutta olen iloinen, että hämeenlinnalaiset tukevat meitä omalla ostokäyttäytymisellään. Tämän vuoden myyntitavoite on ainakin ylitetty. Meidän paras tukemme on, että ihmiset tulevat teatteriin. HÄSA