Kanta-Häme

Hämeenlinnan tehdas voi kohta pyöriä täysillä

– Tuotannon taso on tietenkin markkinakysymys. Uskon kuitenkin, että Hämeenlinnan tehdasta voidaan ruveta ajamaan täysillä sen jälkeen, kun suunnitellut siirrot Borlängestä on tehty, sanoo SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala.

SSAB on päättänyt siirtää sinkityn ja maalipinnoitetun teräksen tuotannon Ruotsin Borlängen tehtaalta Hämeenlinnaan. Siirrolle ei ole kuitenkaan vielä tarkkaa aikataulua. Yhtiö on ilmoittanut, että siirto merkitsee noin 210 työpaikan vähennystä Borlängessä.

– Neuvottelut Ruotsissa ovat kesken. Käymme läpi aikatauluja tuotannon siirrosta.

SSAB:n on saatava joiltakin esimerkiksi autoteollisuuden asiakkailta hyväksyntä tuotannon siirrolle. Huhtala kertoo, että siksi ei voida vielä sanoa, milloin Hämeenlinnassa kyetään valmistamaan samat tuotteet asiakkaille.

Huhtala ei voi vielä sanoa, kasvaako Hämeenlinnan tehtaan henkilöstö tuotannon mukana. Samalla kun Borlängestä siirretään tuotantoa, Hämeenlinnassa on parannettava tuottavuutta.

Hämeenlinnan ohutlevytehdas kävi käytännössä täydellä kapasiteetilla useita vuosia vuoteen 2008 asti. Henkilöstöä vähennettiin vuonna 2009 eikä kaikkia tuotannon työvuoroja ole enää pyöritetty jatkuvassa viisivuorotyössä.

– SSAB Europen on saatava aikaan isoin osa, noin miljardin kruunun, säästöt yhdistymisen synergiahyödyistä. Meillä on isoimmat laitokset, Huhtala muistuttaa.

SSAB:n tavoitteena on saada vuositasolla 1,4 miljardin kruunun kustannussäästöt Rautaruukin sulauttamisesta yhtiöön. Tavoitteseen pitäisi päästä kolmessa vuodessa. Yhtiö ilmoitti maaliskuun loppuun mennessä saaneensa kasaan 450 miljoonan kruunun vuotuiset pysyvät kustannussäästöt.

– Haemme lisäksi tehtaille 300 miestyövuoden säästöjä ilman suuria rakennemuutoksia. Meillä on valtava määrä erilaisia projekteja.

Huhtala uskoo, että kustannustehokkuutta kasvattamalla ja best practice -periaatteella (paras käytäntö) löytyy paljon tehostettavaa. Esimerkiksi tuotemixiä voidaan jakaa paljon uudelleen.

SSAB on ilmoittanut, että yhtään suurta tehdasta ei lakkauteta Pohjoismaista. Tuotanto jatkuu Hämeenlinnassa, Raahessa, Luulajassa, Öxelösundissa ja Borlängessä. Julkisuudessa on kuitenkin spekuloitu, että toinen Raahen masuuneista sammutetaan.

– On ennenaikaista sanoa mitään Raahen masuuneista. Keskitymme ensin Luulajan masuunin remonttiin.

SSAB peruskorjaa tänä vuonna Luulajan suuren masuunin. Yhtiö varautuu remonttiin tuottamalla aihioita varastoon ja käynnistämällä uudelleen toisen Öxelösundin masuuneista.

SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala johtaa konsernin suurinta divisioonaa Hämeenlinnasta. SSAB Europeen kuuluvat suurista tehtaista Hämeenlinna, Raahe, Luulaja ja Borlänge. Öxelösund toimii Special Steel -divisioonan alaisuudessa.

SSAB on käynyt yt-neuvotteluja useissa toimipaikoissa, joissa on konsernitoimintoja. Ruukin Herttoniemen pääkonttorin toiminta on siirretty Käpylään. Myös divisioonien henkilöstö on vaihtanut toimipaikkoja.

– Europen Suomen väki on suurelta osin Hämeenlinnassa ja Raahessa. Divisioonan verrattain pieni myyntikonttori on Vantaalla. kymmenet ihmiset ovat siirtyneet.

Divisioonien toimintojen järjestäminen jatkuu, sillä SSAB siirtyi uuteen liiketoimintamalliin vasta viime syksynä.

– Europen vinkkelistä Hämeenlinnan asema tulee vahvistumaan. Hämeenlinnassa on hyvät tilat ja valmis malli, Huhtala sanoo.

SSAB Europen liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 312 miljoonaa kruunua, kun pro forma -tulos olisi viime vuonna ollut 16 miljoonaa euroa tappiollinen. Pro forma -tulokset on laskettu olettamalla, että SSAB ja Rautaruukki olivat olleet samaa yhtiötä jo vuosi sitten.

– Tulos on varmaan vähintään tyydyttävä. Tuotanto rullaa erittäin hyvin joka puolella. HäSa

Päivän lehti

5.4.2020